Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Български пощи влезе в бизнеса с търговия в интернет

Държавното дружество „Български пощи“ обяви, че от 1 септември въвежда нова услуга по приемане и доставяне на пратки на клиенти на OLX, както и инкасиране на дължими суми по наложен платеж.

Подателите могат да изпратят пратка от всяка пощенска станция. Те имат възможност да подготвят товарителница преди изпращането на пратката. При предварително подготвена товарителница през сайта на OLX, подателите ще ползват 10% отстъпка от цената за тегло при изпращане.

Вече близо месец в пощенските станции се продават превозни документи за ползване на наземен транспорт и талони за паркиране. Могат да бъдат закупени билети за еднократно пътуване в градския транспорт, както и карти с талони за десет еднократни пътувания, еднодневни карти и талони за платено паркиране за „Синя зона“ и „Зелена зона“.

Както "Банкеръ" писа, продължава тенденцията за намаляване на пазарния дял на "Български пощи", като вече е достигнал скромните 10% от общия пазар, изчислен на база приходи от всички пощенски услуги.

Най-осезаема е загубата при услугите, предоставяни в условията на засилена конкуренция - тези от сегмента на "неуниверсалната пощенска услуга", където през последните години делът на дружеството е под 3 на сто.

През 2017 г. за първи път "Български пощи" отстъпи лидерството в най-важния си пазар - на универсалните пощенски услуги. Това се случи  заради конкурентния натиск на всички останали оператори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във