Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„Български пощи“ ще разпространява вестници и списания за срок от 10 години

Правителството възложи на днешното си заседание на „Български пощи“ ЕАД да разпространява периодични печатни издания на територията на цялата страна за срок от 10 години.

Мярката е насочена към насърчаване на плурализма на печата и на свободата на словото. Възлагането на услугата по никакъв начин не възпрепятства конкуренцията и не отнема възможността всеки стопански субект да се договаря свободно с издателите или крайни пунктове за разпространение.

„Български пощи“ гарантира параметри на качество, свързани с равнопоставен достъп, навременно доставяне, разпространение на територията на цялата страна. Дружеството осигурява равнопоставеност и достъпност при ценообразуването за всички участници под формата на отстъпка от съответната корична цена: за издатели - 25%; за търговци на едро - 35%; за търговци на дребно - 15%; за доставка на абонамент - 30% от каталожната цена на съответното издание. Компенсирането на дейността по разпространение на вестници и списания се осъществява при спазване на европейското законодателство, свързано с предоставяне на услуга от общ икономически интерес. 

Заради фалита на Lafka от 1 март разпространението на печатни издания в страната бе поето от "Български пощи" ЕАД. 

"Български пощи" ще бъдат разпространителят в ситуацията, в която досегашният разпространител е заявил, че ще преустанови дейността си. В момента на пазара няма друга компания, която да може да изпълни този ангажимент, тъй като той генерира дефицит. В рамките на няколко месеца размерът на дефицита ще бъде анализиран, като разликата между приходи и разходи ще бъде поета от държавния бюджет по Закона за публичните предприятия като услуга от общ икономически интерес. Една от причините това да бъде възможно е, че "Български пощи" ЕАД са 100% собственост на държавата", коментира тогава министърът на транспорта Росен Желязков. 

В споразумението бе предвидено се размерът на отстъпката, която се предоставя от издател към разпространител, да бъде намален. Министърът предложи на кметовете на общини да взаимодействат с "Български пощи" и да се определят места за продажба на територията на общините и градовете. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във