Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Български пощи" поема разпространението на вестници след затварянето на "Лафка"

"Български пощи" поемат от 1 март разпространяването на печатните издания, съобщи транспортният министър Росен Желязков. 

По думите му се очаква вследствие на практическата дейност на „Български пощи“ да бъде генерирана загуба на годишна основа. Изключително любопитният момент е, че всъщност издателите плащат 20% ДДС на държавата, когато изпращат изданията си по реповете. Едва след месец или два в зависимост от периодиката, те получават средства и то само от реализираната продукция, т.е. излиза, че не държавата подпомага издателите, а те подпомагат хазната.

"Ние ще изследваме внимателно каква е ножицата, която ще се отвори между приходите и разходите. Наясно сме, че такава ще има и държавата е готова да поеме този дефицит под формата на компенсиране на услуга от общ икономически интерес. Европейската практика и европейските норми са, че услуга от общ икономически интерес може да бъде компенсирана тогава, когато предоставянето на една услуга не може да бъде реализирано при обичайните пазарни условия или може да бъде силно изкривена при обичайните пазарни условия. Тази компенсация, която ще бъде предоставена на „Български пощи“ от държавния по бюджет по смисъла на Закона за публичните предприятия, ще се явява форма на подпомагане на издателската дейност, защото ще позволи процентът, който издателите предоставят на „Български пощи“ като отстъпка за транспорт и дистрибуция, да бъде намален. В момента се договарят параметрите и се подписват договори между „Български пощи“ и издателите и „Български пощи“ и крайните точки на продажба“, обясни министърът.

Веригата павилиони "Лафка" официално потвърди, че прекратява оперативната си дейност. На сайта на компанията е поместено съобщението от ръководството на "Лафка маркет", в което се твърди, че дружеството разполага с достатъчно финансов ресурс, за да погаси своите задължения в най-кратки срокове. 

"Влезлите в сила на 21.02.2020 г. нови рестриктивни законови ограничения в областта на лотарийните игри и въвеждането на държавен монопол водят до значителен спад на продажбите в търговската мрежа на "Lafka“ и до практическа невъзможност за нормалното функциониране на дружеството", уточняват от управата на свързаната с депутата от ДПС Делян Пеевски верига.

Основната дейност на павилионите бе също продажба на цигари, алкохол, захарни изделия и печатни издания. По неофициална информация близо 50% от приходите й обаче идваха от продажбата на "талончетата на късмета".   

"Лафка" има над 1000 собствени магазина и още около 800 на франчайз в страната.

Желязков се обърна към кметовете на населени места да съдействат за разполагането на нови обекти за разпространение на печатни издания на атрактивни места.

"Кметовете на общини би трябвало да организират изготвянето на схеми за разполагането на временни или други нови обекти, където би могло да има търсенето на печатни издания. Ще работим с тях за информация за атрактивността на такива локации“, допълни министърът. Ясно е обаче, че част от обектите на "Лафка" са й предоставени от кметовете. Сега те би трябвало да си ги поискат обратно. В крайна сметка определянето на обети за продажба на печатни издания няма да е ангажимент на "Български пощи". Те правят само транспорт и дистрибуция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във