Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Български пощи" дава на частна фирма 60 млн. лева да разпространява печата

Държавното предприятие "Български пощи" търси подизпълнител за разпространението на печата за 60 млн. лв. за срок от 4 години. Обществената поръчка е обявена на сайта на държавното дружество.

Според публикуваната информация срокът за подаване на документи е 13 април, а офертите ще бъдат отворени на следващия ден. Очакванията са избраното дружество да поеме доставката на печатни издания от печатницата до складовите бази, обработката им и разпределението до пунктовете за продажба и връщането на непродадените бройки обратно на издателя, администрирането на продажбите и на приходите от тях.

Избраната фирма на практика ще осъществява целия процес по разпространението. "Поради огромното обществено значение на разпространението на печтани издания и сложността и обема на поръчката и разнородния характер на времевия диапазон при извършване на отделните етапи, възложителят реши в нея да бъдат включени всички дейности, свързани с разпространението на печатни издания, и връщане на нереализираната продукция (...)", е посочено в техническата спецификация.

"Български пощи" поеха от 1 март разпространяването на печатните издания. Транспортният министър Росен Желязков обяви, че се очаква вследствие на практическата дейност на „Български пощи“ да бъде генерирана загуба на годишна основа. Изключително любопитният момент е, че всъщност издателите плащат 20% ДДС на държавата, когато изпращат изданията си по реповете. Едва след месец или два в зависимост от периодиката, те получават средства и то само от реализираната продукция, т.е. излиза, че не държавата подпомага издателите, а те подпомагат хазната.

Министърът обясни, че финансовото състояние на Български пощи трябва да се гледа през призмата на ангажиментите, които имат. От една страна те са исторически оператор при универсалната пощенска услуга, за което получават компенсация от държавата. Български пощи в момента разполагат с реален паричен ресурс. От друга страна Български пощи предоставят пенсиите, за което също получават необходимата подкрепа от държавата.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във