Банкеръ Weekly

зад завесата

Български мистерии в Москва

Драгомир Стойнев пожалил спорен директор на промишления ни център в руската столица

Илиян Цонев
S 250 9788e94d 8917 4de8 b54b e11d89db701a

В последните дни от мандата си вече бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е проявил милост, запазвайки един от най-спорните директори на Центъра на промишлеността на България в Москва през последните години Илиян Цонев. И то, след като самият той подписа заповедта за освобождаването му и тя бе одобрена от тогавашния премиер Пламен Орешарски. Определен бе дори и заместникът на Цонев. 

Интригуващата история започна през април, когато Стойнев изпраща за съгласуване до Орешарски доклад за освобождаването на Илиян Цонев и за назначаване на негово място на Пламен Димитров - човек с богат опит като търговско аташе в Лондон в периода 2006 - 2011-а, заместник-министър на промишлеността от март 1995-а до  август 1996-а, владеещ свободно руски и английски език. "Г-н Димитров разполага с доказан дипломатически и търговско-икономически опит, което заедно с притежаваното от него образование и владеене на чужди езици го правят добра кандидатура за ръководител на Центъра на промишлеността на Република България в Москва", пише в доклада си Драгомир Стойнев. По думите му с предлаганата промяна ведомството цели подобряване на икономическите, търговските и техническите отношения на страната с Руската федерация, развитието на двустранните икономически връзки, разширяването на българския износ и туризъм и привличането на инвестиции. "Очакваме от г-н Димитров да динамизира основните функции на центъра и да реализира успешно приоритетните задачи, предстоящи за изпълнение през 2014-а", завършва ексминистърът.

На практика докладът индиректно говори за съмнения в качествата и уменията на Илиян Цонев да ръководи, както трябва, центъра в руската столица. А и бившият кмет на Бяла наистина е доста спорна фигура. Работили с него твърдят, че сам не можел да напише и едно писмо на руски, а като заговорел на някой семинар, присъстващите българи се червели от срам. Според служители през по-голямата част от времето си директорът се занимавал с посредничество за продажбата на недвижими имоти по българското Черноморие на богати руснаци. И почти не стъпвал в сградата на центъра, намираща се на ул."Красного маяка" № 24. При управлението му се случи и най-сериозната издънка, след като през май 2013-а  маскирани и въоръжени крадци нахлуха през нощта в административната сграда, обезвредиха охраната и алармата и отмъкнаха от касата, според официалната информация, около 650 хил. лева. Извършителите още не са открити. 

В интерес на истината други се изказват ласкаво за Цонев. "За него мнението на основната част от бизнеса е, че е единственият правилен ръководител от много години насам. Ето ще ви дам за пример режийните разходи, които се събират от фирмите, работещи в центъра. Сега, ако разноските са по-малки, Цонев ги връща обратно на бизнеса. А това съвсем не е без значение в сегашната много тежка за нас ситуация, при която рублата поевтинява и сме притиснати до стената", заяви пред "БАНКЕРЪ" Методи Маджаров, управител на фирма "БРК Козметикс", която от години търгува в Русия. По думите му вината за обира не бива да се хвърля върху Илиян Цонев. А да се търси в смяната на въоръжената руска полицейска охрана с частна фирма, извършена през 2009 г. - по време на  управлението на Малина Божинова.

"Това, което се случи при Цонев, можеше да стане при всеки директор преди него. Той ръководеше центъра от две-три месеца, когато стана този неприятен инцидент, и удариха касата. Може всичко да е замислено от предишен директор. Имало е вътрешен човек, защото как иначе да си обясним специалната подготовка на обирджиите и това, че са знаели къде е касата?", добави Маджаров. Според него бизнесът в Москва даже обмислял да изпрати писмо до министъра, в което да протестира срещу смяната на Цонев, но така и не го е направил. 

Как щеше да се отрази тази подкрепа на директора на московския център само може да гадаем. След повече от месец отлежаване в Министерския съвет, на 26 май 2014-а, главният секретар Нина Ставрева връща на Стойнев предложението му от 22 април, вече съгласувано с премиера Пламен Орешарски (виж факсимилето). После минава още месец преди той да изиска на 28 юли официално от външния министър - по това време Кристиян Вигенин, да издаде дипломатически паспорт на Пламен Димитров. 

"Центърът в Москва има дипломатически статут по Виенската конвенция от 1961 г. и е част от зоната на работа на Посолството на Република България в Руската федерация. Съгласно Устройствения правилник на центъра е направено съгласуване с министър-председателя на България за освобождаването на г-н Илиян Иванов Цонев като директор и назначаването на Пламен Стоянов Димитров. Във връзка с гореизложеното моля за Вашите разпореждания да бъде издаден дипломатически паспорт на г-н Димитров. Предлагам вписването на временния дипломатически ранг да бъде определено по Ваша преценка, с оглед професионалния опит, функциите и спецификите на работа. Назначаването на г-н Димитров и дългосрочното командироване ще бъде осъществено през август - септември 2014-а в зависимост от срока на издаване на съответната виза за Руската федерация", отбелязва в писмото си Драгомир Стойнев. 

Във външното ведомство са далеч по-експедитивни и на 30 юли пристига отговорът - съгласно Закона за дипломатическата служба на Пламен Димитров е определен временен дипломатически ранг "пълномощен министър".

Добре е да уточним, че всичко това се развива буквално в последните дни от  живота на кабинета "Орешарски", който подаде оставка на 23 юли, а на 5 август бе назначено служебното правителство на Георги Близнашки. Ето защо изглеждаше, че със старото управление ще си отиде и Илиян Цонев. Но само ден по-късно настъпва драматичен обрат. На 31 юли Стойнев пише ново писмо до Кристиян Вигенин, с което оттегля направеното предложение за определяне на временен дипломатически ранг и издаване на дипломатически паспорт на Пламен Димитров. "Уведомявам Ви, че по целесъобразност оттеглям кандидатурата на г-н Димитров за заемане на длъжността директор на Центъра на промишлеността предвид необходимостта от осигуряване на приемственост в работата на центъра и с оглед недостатъчното време по процедурата за дългосрочно командироване в посочения период. С оглед гореизложеното моля да разпоредите прекратяване на съответните процедури", аргументира се Стойнев.

Както се казва - пълна промяна във възгледите за малко повече от три месеца. Клюката, която се носи, е, че в този период е паднало много активно лобиране в полза на Илиян Цонев и процедурата по освобождаването му е била максимално протакана от главния секретар в Министерството на икономиката и енергетиката Владимир Туджаров. 

"Причината да не се смени Цонев е, че той е работещ човек, затова смятам, че решението на министерството да го остави е правилно. Едва ли нов човек ще е по-подготвен, а и назначението му щеше да създаде допълнителни трудности за българския бизнес", смята управителят на "БРК Козметикс"Методи Маджаров. Остава обаче да видим какво мисли по този въпрос новият министър Божидар Лукарски. В неговите ръце впрочем вече е и следственото дело за обира на касата на центъра. Казус, около който също има много неизяснени въпроси. 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във