Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Български консорциум обяви готовност да произведе 15 000 машини за гласуване

Консорциум "Българските машини за гласуване" има готовност произведе 15 000 машини за гласуване. Това съобщи изобретателят на машината инженер Александър Чобанов часове след като правителството обяви намерението си за въвеждане на машинно гласуване. Чобанов посочи, че машините задължително трябва да бъдат българско производство.

"Беше направено през 2018 година пазарно проучване, че българската машина за гласуване е най-подходяща за българските условия. Имаме готовност да произведем тези 15 000 машини, защото изборите са национална сигурност. Не може да бъде поверена националната сигурност на България на чужди фирми с чужди интереси", каза специалистът.

Симеон Славчев от политическа партия МИР приветства решението за машинното гласуване и посочи, че сега правителството трябва да удържи на думата си. "Да се направи граждански и експертен съвет, който да набележи всички стъпки по въвеждането на машинното гласуване. От изказването на министър-председателя стана ясно, че нито той, нито който и да било в Министерския съвет знае какво представлява машинното гласуване", каза Славчев.

В продължение на седмици от МИР демонстрираха пред сградата на Министерския съвет как се гласува машинно. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във