Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Български инвеститори доминират на пазара на индустриални имоти

Общата стойност на инвестиционните сделки през миналата година у нас възлиза на 292 млн. евро, отбелязват в анализа си от Colliers за този пазар.  За сравнение, през предкризисната 2019 г. покупко-продажбите с такива активи са били за 270 млн. лева.

За втората половина на миналата година този обем е почти 90 млн. евро, като 26% от него се дължи на сделки с офиси, други 26% - с парцели за строеж, следвани от търговски площи (20%), хотели (17%), индустриални площи (10%) и други (1%). Делът на продажби с доходосни активи в момента на покупка е 48%, останалите са предимно парцели за строителство (28%) и имоти за собствено ползване 24 процента.

В края на миналата година нивата на възръщаемост и в трите сегмента са почти еднакви: при офиси - 8.25%, при търговски площи - 7.75% и при индустриални площи - 9.25 процента.  

Пазарът на инвестиционни имоти в България през 2021 г. се очаква да продължи бъде доминиран от местни инвеститори, тенденция започнала през втората половина на миналата година.

В краткосрочен план се прогнозира лек ръст на нивата на възвръщаемост в отделни сегменти, освен при индустриалните площи, въпреки очаквания контекст на по-големи обеми свободни площи.

Банките ще продължат да финансират проекти с по-консервативни условия спрямо март 2020 г. и с по-голям дял самоучастие от страна на инвеститора. Все още мнозинството кредитополучатели не са се възползвали от мораторуим върху плащанията по кредити. Допълнително влошаване на условията от банките не се очаква.

Силният интерес към логистичните имоти ще продължи, като се очаква по-често използване на стратегии за продажба и обратно наемане на имота.

Офис пазарът постепенно ще се върне към нормалното, но очакваният ръст на хибридния модел на работа и работа от разстояние, ще насочи инвеститорите към по-висококачествени активи и комуникативни локации.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във