Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Български евродепутати подкрепиха протеста на превозвачите в Брюксел

Български евродепутати подкрепиха протеста на превозвачите в Брюксел. Демонстрацията ще се проведе 10 януари пред централата на Европейския парламент.

На среща в София евродепутатът Ангел Джамбазки обяви, че са изпълнени дадените обещания към бранша за помощ по организацията на протеста в Брюксел. "Допреди малко още движех организацията за протеста на 10 януари. Той ще бъде от 8.00 до 13.00 ч., като максимум е разрешено присъствието на 800 човека. Всичко е договорено с кметството и районните кметове. В понеделник ще взема разрешителното официално", информира той.

Джамбазки каза още, че страната ни трябва да се подготви за "дълго бягане". Всички заедно – представителите ни в ЕП, националния парламент, министерски съвет.

"Имаме силен мотив, че има избори след 5 месеца. Няма логика хора, които няма да бъдат повече в ЕП, да вземат решенията за нас. Нашият интерес е да се случи гласуването в румънското председателство. Призовавам всичките си колеги да издирят всеки един българин, който работи в ЕП, да дойде да подкрепи интереса на държавата, изпратила го в сърцето на Европа", заяви Ангел Джамбазки.

Представителите на бранша обявиха, че те никога не са искали бюджет, финансиране, а бизнесът им е изцяло частен. Затова, според тях, сега е моментът, в който българската държава трябва да ги подкрепи. Единственото искане на превозвачите е да работят, нищо повече. Ако планът влезе в сила, ще бъде отнет единственият поминък на хиляди български семейства, посочиха превозвачите.

Превозвачите са натоварили Джамбазки с логистичната организация на митинга. Той обясни, че в протеста ще участват също румънски, полски и латвийски превозвачи. Основният лозунг е срещу идеята за нарушаване на свободния единен пазар, а протестните шествия в европейската столица на 10 януари ще се съберат на площад „Люксембург“.

"Пакетът "Макрон" е икономическият Чернобил за половин Европа", коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Той се обяви, че тепърва се създават алтернативни текстове, които да бъдат внесен в ЕП в защита на българския национален интерес. Ако сегашните законодателни предложения не могат да бъдат спрени, то те трябва да бъдат блокирани, подчерта Новаков и настоя българските превозвачи да могат да използват кабината на камиона си, да не се връщат на всеки три седмици обратно в България и да могат да пътуват неограничено вътре в държавите на Европейския съюз.

Евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов коментира, че пакетът "Макрон" ограничава конкурентноспособността на българските граждани. "Много е тъжко, когато се получи дълбоко и фундаментално разделение в Европейския съюз и Европейския парламент", изтъкна Малинов. Той е на мнение, че това не е съюз, който отговаря на концепцията за Европейския съюз за едно свободно общо пространство. Малинов отчете като успешна идеята за протеста в Брюксел, защото по думите му има допълнителна информация за специфичен тормоз.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във