Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Български евродепутати настояват за премахване на двойните стандарти при храните

Българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков настояват Европейската комисия да предприеме мерки за премахване на двойните стандарти при храните.

В свой писмен въпрос двамата евродепутати питат дали ще бъдат предприети законодателни мерки за предотвратяване на двойните стандарти в качеството и състава на хранителните продукти, продавани в различните държави-членки. Също така те настояват ЕК да се ангажира с конкретни срокове за извършването на такива законодателни промени.

Емил Радев и Андрей Новаков предлагат още ЕК да изготви колкото се може по-бързо насоки към международните компании, производители на хранителни продукти, за да се гарантира, че всички потребители в ЕС са третирани еднакво. Не на последно място, те отправят запитване дали и кога ЕК възнамерява да направи широкомащабно проучване за съществуването на двойни стандарти в различните страни-членки не само при хранителните, но и при други продукти, като например козметичните и почистващите такива. 

Предложенията на Емил Радев и Андрей Новаков са в резултат на повдигания вече десет години въпрос за двойните стандарти на хранителните продукти в различните държави-членки в рамките на единния европейски пазар. По-конкретно, редица държави от Централна и Източна Европа, включително и България, многократно са изразявали притеснения, подкрепени с лабораторни доказателства, че съществуват различия в съставките и качеството на хранителни продукти на международни компании, продавани под една и съща марка в "старите" и "новите" държави-членки. 

В края на юли председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече неприемлива практиката на "двойни стандарти" при качеството на храните, продавани от едни и същи фирми под едни и същи марки в различни страни от Европейския съюз. Той не изключи Комисията да предложи и ново законодателство в тази област, за което вече настояха страните от Вишеградската четворка (Словакия, Полша, Чехия и Унгария), както и България.

"Не смятаме това за второстепенен въпрос ... Не ми харесва идеята да им втора категория граждани в ЕС. Ще следваме общото ни намерение да сложим край на този дискриминационен начин да се снабдяват словаците с храни и други продукти от по-ниско качество. Това е напълно неприемливо", добави Юнкер.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във