Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Български екип е близо до откриване на лекарство срещу COVID-19

Български екип е близо до откриване на лекарство срещу коронавируса. Това съобщи на брифинг в Министерството на здравеопазването ресорният министър Кирил Ананиев. 

През май е започнало клиничното изпитване с "Ивермектин". До момента за него са набрани 30 пациенти. Изпитването се провежда в 9 болници в България, уточни изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов.

Той посочи, че България е била първата държава в Европейския съюз, предприела такова изследване. И допълни, че желанието на медицинските специалисти е да бъдат добавени нови болници и още пациенти към проекта.

Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата поясни, че лекарственият продукт "Ивермектин" се използва от десетки години при инфекции, предизвикани от паразити. Той е с познат профил на безопасност.

Кирилов разясни и процедурата по клинично изпитване. В едното рамо пациентите получават от лекарствения продукт, а в другото - плацебо. По този начин се провеждат стандартните клинични изпитвания.

Повече информация за медикамента ще бъде представена в края на юли или началото на август.

Facebook logo
Бъдете с нас и във