Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Български банки ограничиха сделките с рубли

Войната в Украйна удари чувствително финансовия свят. Редица големи международни банки от САЩ и Европа обявиха, че напускат Русия и преустановяват дейността си там. Така и те се присъединиха към санкциите заради военните действия в Украйна.

Някои български банки, които са част от големи европейски групи, също решиха да се включат в инициативата. Информация за ограничителни мерки по отношение на лица от Руската федерация и Беларус обявиха „Райфайзенбанк (България)" ЕАД, „Юробанк България“ АД и „Токуда Банк“ АД.

 

От "Райфайзенбанк (България)" предупредиха на 1 март,, че кредитната институция ще приведе работата си в съответствие със санкциите наложени на Русия от Европейския съюз и са възможни ограничения в платежните операции на физически и юридически лица от тази страна. А във връзка с международната ситуация, от 11 март "Райфайзенбанк (България)" преустанови предоставянето на платежни услуги във валута руски рубли (RUB), в т.ч. изпълнението на платежни операции, входящи и изходящи преводи/плащания, както и касова/безкасова обмяна на същата валута.

"Райфайзенбанк (България)“ е първата банка с изцяло чуждестранна собственост у нас след края на комунистическия режим, като тя е 100% собственост на австрийската "Райфайзен Банк Интернешънъл".

Банката майка работи в Русия от 1996 година чрез дъщерна структура. "Райфайзенбанк Русия" е на 10-о място по размер на активите си сред руските кредитни институции - с 2.4 млрд. евро, инвестирани там. А на 17 март от "Райфайзенбанк Русия" съобщиха, че смятат да продължат работата си в страната. Позовавайки се на пресслужбата на "Райфайзен Русия", ТАСС разпространи съобщение, в което се казва, че "ревизията на участието на RBI се разглежда като изключително крайна мярка и затова никакво конкретно решение не е взето".

От кредитната институция подчертават още, че маржът на безопасност позволява на банката "да се чувства уверено във всяка кризисна ситуация. Ние извършваме всички финансови услуги в пълен обем и сме готови да осигурим непрекъсната достъпност на операциите за нашите клиенти, за да защитим максимално техните интереси. Ние ще продължим да обслужваме всички наши клиенти в Русия, оставайки една от най-надеждните банки в страната".

По-рано стана известно, че заради военните действия в Украйна Raiffeisen Bank International анализира стратегическите  си действия по отношение на бъдещето на банката й в Русия и дори излизане от руския пазар. Това заявява председателят на групата RBI Йохан Щробл.

Според изявление на банката, "RBI и дъщерните й структури продължават да действат в съответствие с местните и международните закони за санкциите, както и изменящите се изисквания на финансовия пазар и в съответствие със своите кодекси на поведение. Дъщерните банки на RBI са самофинансиращи се, добре капитализирани и имат само незначителни трансгранични рискове в Русия".

От 4 март и "Юробанк България“ преустанови приемането на платежни нареждания и обработването и изпълнението на всякакви платежни операции и трансакции в руски рубли (RUB), в това число и покупко-продажба на валута, до следващо уведомление.  В допълнение, банката е предприела мерки за прилагане и спазване на международните ограничителни режими, които могат да доведат и до други ограничения по отношение на операции, свързани със санкционираните държави, региони, контрагенти и/или лица.

От 28 февруари "Токуда Банк" временно преустанови извършването на преводи от и към банки и получатели, намиращи се на територията на Беларус и Русия. От 10 март банката временно ограничи и наличностите по сметки на граждани или физически лица, пребиваващи в Руската федерация и Беларус, или юридически лица, образувания или органи, установени в Руската федерация и Беларус. Максималната сума - като общо кредитно салдо, по всички сметки в Банката (независимо от вида им), не може да надхвърля 100 000 евро или равностойността им в друга валута.

Заедно с това, в израз на солидарност и подкрепа към гражданите на Украйна, "Токуда Банк" няма да събира от тях такса при откриване на сметка. Всички останали изисквания и условия за откриване и поддържане на сметка на чуждестранно лице остават без промяна.

Други български банки засега не са обявили мерки срещу руски граждани и фирми. 

Италианската UniCredit, която оперира в Русия от 1989 година насам, посочи преди седмица, че руското ѝ дружество е „много ликвидно и самофинансиращо се”, като представлява едва 3% от общите приходи на банката. От банката посочиха, че тя има експозиции към Русия в размер на приблизително 7.4 млрд. евро (8.1 млрд. долара).

UniCredit провежда спешен преглед на руския си бизнес и може да реши да напусне страната заради инвазията на Русия в Украйна, заяви нейният главен изпълнителен директор Андреа Орсел, цитиран от Ройтерс. Той също така посочи, че икономическата среда се е променила заради кризата в Украйна, като UniCredit вече прогнозира, че ще има стагфлация (висока инфлация и слаб икономически растеж). Това е поредната голяма банка, която обмисля да излезе от руския пазар, след като подобен ход вече предприеха водещите американски банки Goldman Sachs и JP Morgan Chase.

Втората по големина банка в Германия - "Комерцбанк" (Commerzbank), която преди две години откри "Технологичен център Комерцбанк София", обяви че е намалила активите си в Русия с оглед на войната в Украйна. Това съобщи ДПА. 

Експозицията на "Комерцбанк" е намалена с около 600 млн. евро (660 млн. долара) до 1.3 млрд. евро (1.43 млрд. долара) с подкрепата на съответните бизнес партньори, казва в свое изявление на главния финансов директор на банката Бетина Орлоп на браншова конференция, организирана от американската банка "Морган Стенли" (Morgan Stanley). Институцията работи върху по-нататъшното намаляване на несигурността за бизнеса си в Русия, отбелязва тя. На 1 март "Комерцбанк" определи като рискови активите си в Русия, възлизащи на нетно изражение от 1.9 млрд. евро, включително, свързаните главно чрез предварително финансиране за износ на суровини, около 600 млн. евро. 

В момента в ИТ хъба на Commerzbank у нас работят близо 250 души. За тази година целта е да бъдат привлечени още 200 нови специалисти. Припомняме, че "Технологичен център Комерцбанк София" беше основан през юни 2020, за разработване и управление на приложения, които ще позволят цялостната дигитализация на бизнес процесите на банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във