Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българската отбранителна индустрия може да въоръжава армията

"Още в самото начало наша философия и кауза беше да включим българската индустрия в това начинание. Това ни осигурява и един доста по-изгоден цикъл на поддръжка и ремонт на техниката, която придобиваме“, посочва министър Каракачанов.

"С подписването на договора между Министерството на отбраната за закупуването на нови бойни машини за Силите за специални операции с българската фирма "Самел-90" правим още една полезна крачка към повишаване на способностите на нашите Въоръжени сили“, отбелязва министърът на отбраната Красимир Каракачанов при подписването. "Още в самото начало наша философия и кауза беше да включим българската индустрия в това начинание. Нормалната логика и философия е да се развиват способности в България. Това ни осигурява и един доста по-изгоден цикъл на поддръжка и ремонт на техниката, която придобиваме“, посочва министър Каракачанов.
Той признава, че в началото е бил скептичен до каква степен българска фирма може да направи подобно сериозно изделие. „Вече съм оптимист не само за Специалните сили, а и за перспективите за Специалните сили във флота, и за Сухопътните войски. Надявам се този договор да бъде взаимноизгоден не само за Въоръжените сили на Република България, а и за българската индустрия. Да й даде възможност да натрупа самочувствие, че може да изпълнява задачи, каквито до момента се смяташе, че могат да бъдат изпълнявани само от чужди фирми“, казва министърът на отбраната.

„В последните 30 години такова нещо не се е случвало“, отбелязва изпълнителният директор на фирма „Самел – 90“ АД Петър Георгиев. „В момента предлагаме наши продукти в около 30 държави по света, но това е първото нещо, което от близо 15 години, ще предложим на Българската армия“, подчерта изпълнителният директор на фирмата. Фирмата ще продължи да развива своята дейност в посока да може да участва в някои други проекти, включително и на Сухопътните войски. "А и да продължаваме да доказваме, че българската отбранителна индустрия има своето място“, посочва Петър Георгиев.

С изпълнението на проекта „Повишаване на мобилността и защитата на личния състав от Силите за специални операции” тези части на Българската армия ще придобият десет типа високопроходими, с различна степен на защита, бойни и специализирани машини – за осигуряване на мобилност на личния състав при изпълнение на целия спектър от задачи, както и за противодействие на тероризма. Бойните машини са включително с автоматично управляемо въоръжение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във