Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българската отбранителна индустрия и наука могат да се интегрират в общи проекти в рамките на ЕС

Съвременните предизвикателства пред сигурността изискват общ европейски подход в сферата на научните изследвания и отбраната, който да се гради върху потенциала на всички държави-членки на ЕС. Тази позиция са споделили държавният глава Румен Радев и генералният директор на Airbus Defense and Space Дирк Хоке, съобщиха от пресцентъра на „Дондуков“ 2.

Възможностите за интеграция на българската отбранителна индустрия и наука в перспективни общи проекти в рамките на ЕС са били сред водещите акценти на срещата.
Индустриалното сътрудничество е фактор за отстояване на позициите на Европа в изследването на космоса, иновациите, наблюдението на климата и опазването на природата. Другата важна сфера, където Европа трябва да търси единодействие е в сферата на сигурността,  включително създаването на нов общ европейски изтребител, беше подчертано по време на разговора.

По думите на Румен Радев със своя опит и доказана експертиза, българските инженери и софтуерни специалисти могат да предложат най-добрите условия за реализация на общите европейски проекти в тези области. „България е готова да подкрепи проекти, които дават възможност  българските учени да остават в страната ни и да получат тук възможност за своята професионална реализация“, подчертал е държавният глава.
Президентът Радев е отбелязал възможността България да засили партньорството си с Airbus за модернизиране на системите за наблюдение на реките и язовирите у нас за предотвратяване на наводнения, за опазване на горските масиви и в борбата с незаконната сеч.
От своя страна, Дирк Хоке е откроил перспективите за задълбочаване на сътрудничеството с България и при охраната на външните граници на ЕС чрез предоставяне на съвременни интегрирани системи за наблюдение и контрол и предотвратяване на трафика на хора и нелегалната миграция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във