Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българската индустрия проучва възможностите за навлизане на космическия пазар

Европейската космическа агенция започва процедура за набиране на проектни предложения за изготвяне на проучване за потенциала на българската индустрия в космическия сектор и технологичната му готовност за сътрудничество. През последните години Европейската космическа агенция, със своята ракета-носител Ариана 5, се утвърди като лидер в извеждането на търговски спътници и се превърна в основен конкурент на НАСА. Наред с тези задачи, агенцията изпълнява и много научни мисии с цел изучаването на Земята и планетите от слънчевата система.

Според експерти нововъзникващият космически пазар би могъл да достигне 1 трилион долара годишно до 40-те години на века. В момента европейски, азиатски и американски компании да разчертаят границите в един активно развиващ се сегмент, който обещава договори за всичко - от проучвания до добив на полезни изкопаеми и космически ресурси.

Инициативата за процедурата е на Министерство на икономиката. Проучването включва преглед и оценка на възможностите и потенциала на България в космическия сектор, изготвяне на пълен списък на предприятията с потенциал за навлизане в космическия пазар и оценка на дългосрочния потенциал на всяко предприятие / технология. Очакват се и предложения(обосновани) области към които да се насочат усилията за развитие, както и препоръки за развитието на космическата политика в България.

За да се включи в процедурата, трябва да бъде катрографиран индустриалният сектор в странта с потенциал в космическия сектор, както и да се направи проучване на всички индустрии и академични среди, които биха могли да работят с Европейската космическа агенция / да се възползват от работата в космоса.

Икономическата цел е идентифициране на ключовите области с най-голям потенциал за възвръщаемост на инвестициите / дългосрочна устойчивост.

Разработването на обосновани препоръки и варианти допринасящи към развитието на българската космическа политика (включително разглеждане на програмите на ЕКА, програми на трети страни, финансирани от ЕС, търговско и национално финансиране) трябва да е в срок от 6 месеца, а проектната стойност е 75 000 евро. Проектните предложения се очакват до 19 юли 2019 г., а началото на изпълнение на проекта: септември / октомври 2019 г.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във