Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българската икономика отчита 1.8% спад през първото тримесечие

Българската икономика отчита подобрение през първите месеци на 2021 г., които бяха белязани от по-меки ограничителни мерки. Брутният вътрешен продукт се свива с 1.8% на годишна база през първото тримесечие на 2021 г., показват експресните оценки на Националния статистически институт. Съпоставката с последните месеци на миналата година обаче показва подобряване, тъй като в края на 2020 г. бе отчете годишен спад от 3.8 на сто. Леко ускорение се наблюдава и тримесечна база - икономика нараства през първото тримесечие на 2021 г. с 2.5% спрямо последното тримесечие на 2020 г., когато се разшири с 2.2 на сто.

Икономиката понесе най-сериозен удар от въведените строги карантинни мерки за ограничаване на първата вълна на пандемия през второто тримесечие на миналата година, когато БВП се сви с цели 10.1% на тримесечна и с 8.6% на годишна база - най-голям икономически спад в нашата страна от началото на 1997 година.

Основната причина за регистрирания икономически растеж през първото тримесечие спрямо последните края на 2020 г. е увеличението на износа на стоки и услуги с 6.5% и на крайното потребление с 1.6 на сто. Ключовият двигател за растежа - потреблението, се повишава през първите три месеца на настоящата година с 1,6% спрямо последното тримесечие на миналата година.

Данните на НСИ показват и покачване на вноса, който нараства през периода януари - март 2021 г. с 1,4% след повишение с 4,4% през четвъртото тримесечие на 2020 година.

Според пролетната макроикономическа прогноза на Европейската комисия икономическата активност в България вероятно ще отбележи отскок от второто тримесечие на тази година и след това ще набира допълнителен инерция. Очаква се брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне с ускорен темп от 3.5% през 2021-а до 4.7% през 2022-а, според усвояването на средствата от Фонда за възстановяване и развитие. ЕК прогнозира износът на стоки да се възстанови през 2021 г. на фона на увеличеното външно търсене.

Facebook logo
Бъдете с нас и във