Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българската фирма "Инса ойл" ще прави биоетанол с американски партньор

Българската петролна компания, производител и дистрибутор на горива и петролни продукти "Инса ойл" (Insa Oil) и американската компания за развитие на стратегически енергийни инвестиции "Фоукъл Пойнт Енерджи" (Focal Point Energy (FPE), създадоха съвместната компания "Инса Ойл Инк Са" (INSA OIL INC SA), съобщава "Инса ойл".

Капиталите в новото дружество са разпределени поравно (50/50). Целта на партньорството е да се разшири обхватът на дейността на "Инса Ойл" на Балканския полуостров, както и да се обогати и разнообрази съществуващото портфолио от рафинирани продукти, които се предлагат на пазара.

Съвместното предприятие ще работи активно за разработване на нови проекти за добив на зелена енергия в целия регион. "С нетърпение очакваме да започнем работа заедно. Това е стъпка към реална диверсификация, която ще отключи потенциала на енергийния пазар в България и региона", каза Георги Самуилов - президент на "Инса ойл". „Сигурен съм, че това ще бъде високо оценено от клиентите ни, както на пазара на едро, така и на пазара на дребно. От друга страна като следваме актуалната тенденция за преминаване към алтернативни източници на енергия в нашия регион, съвместната ни компания ще помогне за позиционирането на InsaoilInc., като лидер на пазарана Балканския полуостров“.

Освен в рафинерията на Insa Oil в нашата страна, новото дружество Insa Oil Inc. ще подпомогне развитието на новия завод за производство на биоетанол. В близко бъдеще българо-американската компания ще развива и проекти за добив на зелена енергия, които не само ще покриват необходимостта от захранване на рафинерията, но и ще бъдат фактор на българския енергиен пазар. През последната година тази тенденция в развитието става устойчива практика за много от петролните компании и рафинерии в световен мащаб. Новото дружество планира да инвестира в традиционни и във възобновяеми енергийни източници на целия Балкански полуостров.

"Нашето партньорство е основано на споделените ценности и общата мисия на двете компании", каза Винс Тровато - изпълнителен директор на FPE. "Това съвместно предприятие ще играе съществена геополитическа роля в диверсификацията на източниците на гориво в региона на Балканите, а това е ключова цел както на Съединените щати, така и на нашите партньори в Европейския съюз", посочва той.

В борда на директорите на Insa Oil Inc. ще се включат представители на американската и българската компании.

"Инса Ойл" е български производител и дистрибутор на петролни продукти. Компанията управлява втората по големина рафинерия в България. Съоръжението е разположено в Белозем, близо до Пловдив. Компанията оперира средно с един милион метрични тона гориво на годишна база. Тя има над 200 клиенти - частни и държавни фирми в България. Освен рафинерията, Insa oil управлява верига бензиностанции в цялата страна.

Focal Point Energy е инвестиционна компания, базирана в САЩ. Тя е специализирана в консултиране на сделки в областта на енергетиката, разработване и развитие на проекти в енергийния и инфраструктурния сектор. Фирмата фокусира дейността си върху разработки в целия енергиен спектър от възобновяема енергия до традиционни енергийни инвестиции в стратегически области и пазари.  Винс Тровато е бивш високопоставен служител на Министерството на енергетиката на САЩ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във