Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БЪЛГАРСКАТА ЦАЦА ТРЯБВА ДА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА

Спокойните дни за чиновниците от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) очевидно са отминали безвъзвратно, особено след публично изразеното недоволство на хората в бранша от тяхната работа. Бизнесът предупреди, че България е на път да изгуби 100 млн. евро от европейските фондове, ако спешно не се направят промени в Националния план за развитието на сектора до 2013 година. Ангажираните в тази сфера са категорични, че въпросният план е съставен нескопосано и недалновидно от консултантската фирма А.С.А. Рисърч консултинг.
Първият камък в блатото бе хвърлен още през април, когато парламентарната Комисия за борба с корупцията разгледа сигналите срещу изпълнителния директор на агенцията Ерман Занков. БАНКЕРЪ писа тогава за екзотичните му командировки и необичайни покупки. Срещу него бе заведено дело в Софийския градски съд, но това далеч не е сложило край на мътните операции във ведомството, ако се вярва на представители на някои от най-големите наши компании, занимаващи се с отглеждане, улов и търговия с риба.
Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ Фиш изпрати отворено писмо до министъра по европейските въпроси Меглена Кунева, в което съобщава за проведената на 24 май среща с Майкъл Ройтман - началник на сектор, и Стефанос Самарас - началник на отдел Структурна политика в Генерална дирекция Рибарство към Европейската комисия. Според общото мнение на бизнеса и колегите от Брюксел, ако не се вземат незабавни мерки за стила и работата на ИАРА, е сигурно получаването на червен картон по тази тема за България, се отбелязва в писмото.
Разработеният план предизвика вълнения заради разминаването му с действителността и базирането му на неверни статистически данни. А времето за евентуални корекции съвсем не е много - ако до септември той не бъде представен в белгийската столица, сектор Рибарство ще остане сред проблемните за страната ни области, посочени и в последния мониторингов доклад.
Неблагополучията донякъде са логични, след като при изготвянето на документа наетата от агенцията консултантска фирма изобщо не е взела мнението на тези, за които той всъщност се отнася. Едва ли случайно са пропуснати двата най-големи износители - Рея Фиш и ПАЛ БГ, на които се падат 95 на сто от целия български експорт на пъстърва. В областта на риболова са пренебрегнати онези компании, чиито кораби реализират над 80% от целия улов в Черно море. А в частта за улова, преработката и износа на рапани за Япония и Корея небрежно са подминати всичките пет фирми, които осъществяват тази дейност в индустриален мащаб у нас. Никой не се е посъветвал и с пазарните лидери в производството на рибни консерви и в преработката на миди.
Хаосът се задълбочава и от неадекватната нормативна уредба, изтъква шефът на браншовата организация Бойко Ценов. Капитаните на морски кораби са изпратили протестни сигнали срещу новия паспортно-визов режим за риболова в изключителната икономическа зона, въведен с последните промени в Закона за МВР. При всяко излизане от териториалните води на България те са длъжни да минават през митницата за печати, а при обратно влизане да обмитяват улова си като внос. Това напълно противоречи на морското право, коментира Ценов. Той е убеден, че проблемът нямаше да съществува, ако агенцията се беше намесила при обсъждането на законовите изменения. Сега сме единствената държава в света, в която уловът на риба в собствената икономическа зона ще се третира като внос, и рибари и преработвателни предприятия ще търпят икономически загуби.
Още повече сякаш са недомислията в новата наредба, определяща двойно по-високи стандарти за улов на риба и аквакултури. Според чиновниците от ИАРА, които се оправдават с европейските изисквания, размерът на най-ловуваната риба - цацата, трябва да е поне 14-15 см - каквито тя просто не може да достигне. Двоен е аршинът и за чернокопа, за който пък се иска да е два пъти по-тежък от хващания досега в Черно море.
Бъркотията се разпростира и върху въвеждането на новите образци за риболовните билети за любителите. Вече започна риболовният сезон, а хората не знаят как ще изглежда билетът - казва Валентин Симов от Съюза на ловците и риболовците. Не са определени и водоемите, където може да се лови. У нас запалените въдичари са поне 200 хиляди души, но едва половината си вадят билет. Останалите ловят нелегално и вместо да се стреми да въведе някакъв контрол, държавата обърква и легитимните риболовци, твърди Симов.
От Асоциацията на производителите на рибни продукти подчертават, че не е тяхна работа да въвеждат ред в страната. Сега представители на бранша пренаписват националния план, което си е задължение на Агенцията по рибарство и аквакултури. При това не бива да се забравя, че преработвателните предприятия в сектора са най-добре подготвените да посрещнат предизвикателствата на свободния европейски пазар. Всички те са модернизирани и са сред първите в хранително-вкусовата промишленост, които са въвели системата за контрол на критичните точки НАССР.
Критиките срещу държавния регулаторен орган стигнаха и до парламента. На 14 юни (сряда) Комисията по земеделие и гори изслуша отговорите на Ерман Занков по цитираните по-горе въпроси. Тези отговори се изчерпват до две неща: първо, че в написването на националния план участват и трима експерти на Еврокомисията; и второ, че всички проблемни зони ще бъдат изгладени до началото на септември. Очевидно на производиелите ще им се наложи да си припомнят старата приказка, че най-важното качество за рибаря е търпението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във