Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българската асоциация за алтернативен туризъм поиска изготвяне на Национален велосипеден план на България

Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) поиска да бъде съставен Национален велосипеден план на България. Днес вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с представители на БААТ и на Сдружение "Планини и хора" - Асоциация на планинските водачи в България. Идеята на асоциацията за алтернативен туризъм е инициативата да се реализира под патронажа на Министерството на туризма. Вицепремиерът посочи, че проектът заслужава внимание и може да бъде сформирана експерта група, която да изготви тази концепция.

"Велотуризмът е сред набиращите популярност форми на туризъм с потенциал, който спомага и за подобряване на здравето на хората, което е особено важно в условията на пандемия", заяви Николова.

Тема на дискусията бе и възможността за създаване на стандарт на знак за маркировка.

"Къщите за гости, особено тези в планинските региони, в момента работят с максимална заетост", отбеляза вицепремиерът и допълни, че тази година тези места за настаняване са най-предпочитани от туристите. "България разполага с изключително голям брой дестинации за алтернативен туризъм, именно планинският, селският, еко туризъм са с огромен потенциал, който може значително да допринесе за реализирането на тази цел", каза още министър Николова. По думите й това се доказва и от статистическите данни, според които въпреки пандемията от началото на годината до 18 август в град Елена са пренощували над 9 хил. туристи, в Рибарица над 7 хил. туристи, в Калофер над 4 хил. туриста, в с. Говедарци над 3 хил. туриста. и др. В село Гела са пренощували близо 400 туриста от началото на годината. По данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) за периода 1 януари - 18 август 2020 г. общият брой пренощували туристи във всички туристически хижи в страната е над 7800.

В рамките на срещата беше обсъдена възможността за създаване на сертификат "Зелена къща". Представители на бранша посочиха, че тази мярка би подпомогнала да се насочи вниманието към малките хотели и места за настаняване и да се даде възможност за популяризирането им. Те предложиха и заснемането на видеоклипове с планински водачи, които да разказват за по-малко познати места за посещения, по примера на клиповете за туристически забележителности представяни от екскурзоводи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във