Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Българската агенция за инвестиции търси начин да помогне на стартиращите компании

Нашата основна дейност към момента е да търсим начин да помогнем на стартиращите компании, заяви по време на форума председателят на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.

"Стремим се да привличаме все повече инвестиции в четири основни области  - информационни и комуникационни технологии , мехатроника, биотехнологии и креативна индустрия", обясни Янев. Той е на мнение, че именно тези сектори изпълват със съдържание полето на иновациите и това следва да е теренът, на който стартиращите компании трябва да се фокусират и да разработват своите проекти.

 Българската агенция за инвестиции отдавна е насочила вниманието си към това да се превърне в мост между бизнеса, предприемачеството и науката, заяви шефът й.

"Стремим се да улесним двустранния контакт между инвеститори и стартиращи компании. Предлагаме да създадем  платформа в сайта на  Българската агенция за инвестиции за улеснен двустранен  контакт  между инвеститори (бизнес ангели) и стартиращи компании, бюлетин с налични финансирания за стартиращи предприятия и подкрепа за развитие на местни стартиращи компании във всеки един от регионите по Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Република България в периода 2014-2020 година. Чрез вече подписани меморандуми с институти, университети и  бизнес организации, както и  организиране на срещи между стартъп асоциацията в България с различни клъстери в страната чуждестранни търговски камари и палати очаквам, че БАИ ще е мост между бизнеса, предприемачеството и науката, и ще помогнем за успешното  развитие на стартиращите компании в България". Това обеща Янев по време на изказването си в панела "Менторство и развиване  на предприемаческата среда".

Той представи  и възможностите за финансиране, които дават различните Оперативни програми в подкрепа на българската икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във