Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българска следа при взривяването на чешки склад за боеприпаси

Емилиян Гебрев

Българска следа бе открита при взривяването на складове за боеприпаси в Чехия през 2014 година. Британската медия "Би Би Си" съобщи, че един от хората, складирали оръжия във Връбьетице, които е трябвало да стигнат до Украйна, е бил българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, който 6 месеца след експлозията става обект на покушение с непознато вещество в София. 

Разкритията за взривяването на склада доведоха до дипломатически скандал между Чехия и Русия. Москва изгони 20 чешки дипломати, само ден след като Чехия експулсира 18 служители на руската дипломатическа мисия. Според Прага те са агенти от руското разузнаване и са замесени във взрива на оръжейния склад.

Защо руското разузнаване е взривило склада за оръжия във Врбьетице, пита Би Би Си, и отговаря, че сигурни източници са информирали медията, че Емилиян Гебрев е складирал там оръжия, предназначени за Украйна. На случая с опита за отравяне на Гебрев обаче се обръща сериозно внимание чак през 2018 година след събитията в Солзбъри и използването на „Новичок“ срещу Сергей Скрипал.

Припомнят се също разкритията на сайта „Белингкат“ за трети човек, освен уличените в Солзбъри Александър Петров и Руслан Боширов. Този трети човек е идентифициран като Сергей Федотов, който освен че е бил във Великобритания около инцидента със Сергей и Юлия Скрипал, е бил и в България по време на случая с Гебрев. Петров и Боширов, използвайки същите паспорти както във Великобритания, са кацнали на летището в Прага на 11 октомври 2014 година преди експлозията.

Акцентира се, че Гебрев е снабдявал с оръжия много страни против желанието на Москва. Става дума вероятно за Украйна, но и други държави предимно в Азия като е конкурирал руските доставчици. Експлозията във Връбьетице през октомври 2014 година изглежда като опит да се навреди на бизнеса на Гебрев и като предупреждение преди последвалия опит за отравяне, смята Би Би Си, цитирана от БНР.

При експлозията в складовете загиват двама невинни чешки работници. Би Би Си припомня, че през 2015 година е имало експлозии и в български оръжейни заводи, но публично не е била направена връзка с Гебрев. Британската телевизия споменава и прословутия Отдел 29155 на руското Главно разузнавателно управление, което се предполага, че стои зад всичко случило се не само в Солзбъри, България, Чехия, но и на много други места, включително опит за преврат в Черна гора през 2016 година.

През септември 2020 г. бе съобщено, че българската прокуратура е спряла разследването за отравянето на Гебрев. Основният аргумент на обвинението бе, че е невъзможно да бъдат открити обвиняемите – тримата руски граждани, които бяха привлечени под отговорност задочно няколко месеца по-рано.

В постановлението за спиране на разследването бе записано, че "Разглеждане на делото в отсъствие на обвиняемите би попречило да се разкрие обективната истина по делото". Другият аргумент бе, че разследващите у нас са направили всичко, което са могли, но чакат отговори от чужбина. Защо ги няма, не става ясно. Но според прокуратурата те са от "съществено значение за разкриване на мотивите за извършване на престъплението".

Facebook logo
Бъдете с нас и във