Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българска компания ще участва в подмяната на тръбопроводи в Куба

Българската компания „Строителна механизация” АД ще участва в подмяната и изграждането на тръбопроводните системи в Куба. Днес двете страни подписаха Меморандум  за създаване на смесено дружество, по кубинското законодателство, между българското предприятие и едно от дружествата, собственост на кубинското министерство по водните ресурси. Документът бе подписан в рамките на посещението на българска  бизнес делегация, водена от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев в Хавана, Куба, по повод участие в 35-ото издание на международния панаир FIHAV 2017. Подписите си под меморандума поставиха Стефан Желязков, изпълнителен директор на българската компания и инж. Владимир Ласа Гарсия, генерален директор  на Стопанско обединение за управление и поддръжка на водните съоръжения и ресурси – EILH.

Меморандумът предвижда дълготрайна работа по стратегически водни проекти в Куба, като за целта българската компания ще инвестира в машини, материали и технологии. За целта ще бъде създадена двустранна работна група, която да подпомогне създаването на смесеното дружество и да обсъди първите проекти, които ще се изпълняват в историческите центрове Тринидад и Карденас, както и в известния морски курорт Варадеро. „Строителна механизация” АД ще предложи решаване на проблемите, свързани с експлоатацията на тръбопроводните системи в Куба, посредством екологичните „безизкопни технологии” , както и решения за пречиствателни станции за питейни и отпадни води.

Подписаният меморандум е логично продължение на меморандума за разбирателство от 2015 г.  между „Строителна механизация” АД и кубинския Национален институт по водните ресурси (INRH), предвиждащ въвеждането в Куба на безизкопните технологии за изграждане и рехабилитация на тръбопроводи.

Българският национален щанд на изложението, както и участието на бизнес делегацията в изложението се организира от страна на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. В изложението се представиха две родни компании, а в бизнес делегацията се включиха 14 представители на 8 български фирми от сектори: текстил; машиностроене; електротехника; В и К; дървопреработване; ИТ технологии; производство и търговия на вина и спиртни напитки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във