Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българска делегация заминава за Вашингтон, ще преговаря за F-16

Българска делегация заминава за Вашингтон на 7 май за начало на преговорите за доставка на изтребители F-16 Block 70. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Делегацията ще бъде водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов. В нея е включен командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков, както и експерти от ВВС. В делегацията ще има представители на още две министерства - на икономиката и на финансите. 

От думите на Каракачанов се разбра, че в американската столица ще се коментира цената за придобиването на осемте изтребителя. Парламентът даде мандат за изразходването на 1.8 млрд. лева. Според военния министър важното е да не се стигне до отклоняване от тази сума. 

Българската делегация ще постави пред американското правителство искане да се плаща за самолетите разсрочено - на равни вноски.

"На няколко равни вноски искаме да се направи, за да не ни затрудни изведнъж. Видяхте, че премиерът декларира, че парите ги имаме и са заделени, но е по-добре да бъдат изразходвани на няколко вноски, а не еднократно, защото това би ни затруднило при реализирането на други проекти или за поддръжката на съществуващата техника", обясни Каракачанов. 

Вицепремиерът добави, че пред американците ще бъде поставен и въпросът за индустриалното сътрудничество. Идеята била да бъде изградена база за обучение на пилоти в Долна Митрополия при възстановяването на военното училище. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във