Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българска банка за развитие: Нито лев от банката не е ангажиран с ЧЕЗ

Нито един лев от банката не е ангажиран със сделката за ЧЕЗ. Това каза Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българска банка за развитие на съвместното заседание на на Комисията по енергетика и Комисията за контрол над службите за сигурност.

„Нито веднъж премиерът Бойко Борисов или министърът на финансите Владислав Горанов не са влияли по никакъв начин на банката за нито една нейна сделка“, заяви той.

„Странно е български банки да участват в подобни изслушвания. Още повече само една от цитираните в медиите. Ние като институция, която се ръководи от принципите на прозрачност, сме тук от уважение към парламента“, коментира Мавродиев.

Представителят на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е имала правомощия да контролира ЧЕЗ България само до лятото на 2008 г.

"Нашите проверки през този период показаха, че компанията не е нарушавала приватизационния договор. Тя не е прекъсвала лицензионната дейност, не е прехвърляла акции и е запазила социалния си ангажимент да пази броя работни места. Освен това ЧЕЗ не е раздала нито веднъж дивидент в контролирания период между 2005 и 2008 година.", обясни той.

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев заяви, че по данните на агенцията ЧЕЗ е започнала да разпродава активи в България още през 2014 г. Приходите от тези разпродажби не са останвали в дружеството в България а са прехвърляни в Прага. Той заяви също, че обектите на ЧЕЗ с изключение на нейното диспечерско управление не са сред обектите, които се контролират от ДАНС като обекти с повишени изисквания за сигурност.

„Предвид това, че голяма част от преговорите по обсъжданата сделка са се провеждали в Прага, а ДАНС няма правомощия извън територията на страната, не сме следили сделката“, каза Георгиев.

Шефът на Държавна агенция Разузнаване Любомир Димитров каза, че агенцията е добила информация, че според анализ на банката Креди Суис Фърст Бостън оценката на активите на ЧЕЗ в България е на стойност 225 млн. евро. Анализът е бил поръчан от един от кандидатите. Също според данни на агенцията първоначално исканата от чехите сума била 240 млн. евро, като те били склонни пр иевентуални преговори да отстъпят до 200 млн. евро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във