Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Българо-швейцарска програма ще насърчава предприемачеството сред младите

Програма за насърчаване на предприемачеството, индивидуализма и иновативността сред младите ще бъде проведена в Бургас и Габрово. Тя се организира по проект на Българо-швейцарската предприемаческа екосистема и ще бъде проведена в края на май и началото на юни. Целта на програмата е студентите да обменят опит, ноу-хау и генерират идеи, които да се реализирали на пазара. Програмата бе представена в хотел "Арена Ди Сердика" от ръководителят на проекта Николай Ярмов, експерът Надежда Ташева и швейцарския партньор Себастиан Фрю.

"Избрахме градовете Габрово и Бургас, тъй като смятаме, че по-малките населени места извън София имат нужда от подобна програма. Там са базирани съответно Техническия университет, Бургаския свободен университет, както и Химическия университет. Ние ще си сътрудничем с Института за развитие на предприемачеството и Startup UZH", каза Ярмов.

Няма конкретни правила, по които се кандидатства по програмата, уточниха организаторите, които заявиха, че очакват да видят студенти от 3-4-и курс.

Това е пилотен проект, който до сега не е правен в България. Датите за провеждането на срещите все още не са ясни, но те ще бъдат в края на май или началото на юни за период от три дни (петък, събота и неделя).

Екипите ще имат собствени ментори, а отборите, които се представят най-добре ще продължат да работят по своите проекти.

Общо 130 хил. лв. са заделени за форума, като средствата идват главно чрез швейцарско финансиране. По подобни програми си сътрудничат редица европейски държави, като смисълът е хората да развият свой собствен бизнес.

 

 

Петър Петров

Facebook logo
Бъдете с нас и във