Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българо-саудитската компания за инвестиции ще насърчава търговията

България и Саудитска Арабия са пред финализиране на регистрацията на смесената Българо-саудитска компания за развитие и инвестиции в София. Предстои да бъде проведено учредително събрание.

Днес се състоя среща между зам.- министъра на земеделието Янко Иванов и зам.-министъра на  околната среда, водите и земеделието инж. Манаур Хилал Алмушити в Рияд. На 7 октомври 2018 г. в именно в Рияд бе подписан Меморандум за разбирателство между нашето земеделско министерство и SALIC за  създаване на компания в България, която да допринася за продоволствената сигурност. Двустранният документ бе подготвен във връзка със заявеното от българска и саудитска страна намерение за сътрудничество в областта на създаването на компания за преработка на зърно, маслодайни и фуражни култури и протеини.

„Министерство на земеделието, храните и горите прави всичко възможно, за да насърчи българския износ на земеделски стоки за Кралство Саудитска Арабия“, заяви Иванов и отчете, че се забелязва по-висок интерес от страна на български производители към традиционното изложение Saudi Agro Food Exhibition. През тази година страната ни е представена от двойно повече изложители – 15.

По предварителни данни, през периода януари - юни 2019 г. експортът на селскостопански стоки за саудитския пазар се увеличава със 7% на годишна база. Най-голям принос за това има износът на шоколад и слънчоглед.

Новият мегаплан на Саудитска Арабия за 400 млрд.долара цели нaмaлявaнe нa зaвиcимocттa нa иĸoнoмиĸaтa oт пeтpoлa в cлeдвaщoтo дeceтилeтиe. Eднa oт нeгoвитe цeли e пpинocът нa чacтния ceĸтop ĸъм бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт дa бъдe yвeличeн oт 40% в мoмeнтa дo 65%.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във