Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българо-ирански бизнес форум ще търси съвместни проекти

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, е съпредседател на смесената българо-иранска комисия.

В периода между 16 и 19 април ще се проведе XIX-та сесия на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество. Съпредседател от българска страна е Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, а от иранска - Мохамад Еслами, министър на пътищата и градоустройство.

На заседанието се предвижда да бъдат разгледани възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество в областта на транспорта, информационните технологии и съобщенията, търговско-икономическото сътрудничество, туризма, земеделие и енергетика.

В рамките на сесията двете страни ще анализират и съществуващата нормативна база и ще обсъдят възможностите за нейното усъвършенстване и надграждане.

На 18 април Изпълнителната агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия организира в "София хотел Балкан" двустранен бизнес форум с участието на представители на деловите среди на България и Ислямска република Иран, със следната секторна насоченост: тежко машиностроене, химическа, торова, фармацевтична и хранително-вкусова промишленост, минно дело, енергетика, транспорт, козметика, електротехника и електроника, информационни и комуникационни технологии, селскостопански продукти, строителство и други.
Целта на проявата е създаване на контакти между бизнеса от двете страни, запознаване със спецификата и възможностите на пазара и търсене на нови форми за взаимноизгодно сътрудничество. Очакваният краен резултат е свързан с активизиране на стокообмена между България и Иран, както и стимулиране на съвместните инвестиции.

Ислямска република Иран е 17-а в света по територия с площ 1 648 195 кв. километра. Населението ѝ е около 75 милиона души. Страната е смятана за регионална псила и има важно геополитическо значение със своето стратегическо разположение между Близкия изток, Централна Азия и Южна Азия и със значителните си запаси от нефт и природен газ.

Ислямската революция от 1979 година превръща страната в теократична ислямска република.

Иран е на второ място по добив на нефт в ОПЕК, държи 10% от световните нефтени запаси (на трето място). Страната е на второ място по запаси от природен газ в света (след Русия). Има потенциала да се превърне в енергийна суперсила.

През последните години САЩ наложиха поредица от санкции, засягащи търговията, кредитирането и инвестициите в Иран. От началото на 2012 г. имаше ограничения за износа на петрол , но по-късно бе договорено облекчаване на част от санкциите и достъп до петролните авоари на Иран в замяна на замразяване на ядрената му програма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във