Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българите търсят все повече нови автомобили

"Фолксваген" запазва лидерската си позиция на автомобилния пазар в Европа.

Много силен ръст през месец  май -  с над 76% на годишна база, отчитаме при регистрацията на нови автомобили и в България. Това показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA). Новината е радостна, но не бива да забравяме спадовете, до които стигнаха продажбите на автомобили преди година година, точно когато влязоха в сила първите строги противоепидемични мерки в борбата срещу избухналата тогава коронавирусна пандемия.

Според числата от ACEA продажбите на нови автомобили в България през първите пет месеца на 2021 г. са нараснали с 26.6% до 9973 броя.

По тези показатели нашата страна се намира в "златната среда" сред спрямо останалите страни членки на ЕС, след като обаче през голяма част от миналата година заемаше едно от последните места.

Случващото се у нас се вписва напълно в тенденцията на повишение на регистрацията на нови автомобили в ЕС през май, което продължава вече трети пореден месец. Продажбите на нови пътнически автомобили в Европейския съюз са скочили с 53.4 на сто.

Възторгът на пазара в ЕС се подкрепя от четирите водещи автомобилни пазари.  Най-висок ръст - със 177.8% отбилязват продажбите на нови автомобили в Испания. Във Франция повишението е с 46.4%, в Италия - с 43%, а в Германия - с 37.2 на сто.

През първите пет месеца на тази година новорегистрираните автомобили в ЕС се увеличават с една трета спрямо същия период на 2020-а като напълно е преодолян спадът, които видяхме в продажбите през първите два месеца на тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във