Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българите сме на първо място в Европа по интернет разговори

Българите са на челна позиция в Европейския съюз по използването на интернет за телефонни или видеоразговори, показват данни на Евростат за употребата на Мрежата за лични цели през 2016 г., цитирани от БТА

Близо 80% от българите са използвали телефоните си за разговори чрез „Вайбър“ (Viber), „Скайп“ (Skype) или „Фейстайм“ (FaceTime). След нас се нареждат кипърците и литовците (70 на сто).

Страната ни е и челната петица на европейците, които са използвали интернет, за да влизат в социалните мрежи – 76 на сто, а 45% от българските граждани на възраст между 16 и 74 години са влизали в Мрежата с цел социални взаимоотношения. Други 70 на сто от търсили и чели новини. Същият процент са ползвали Мрежата за изпращане или получаване на съобщения чрез електронна поща.

Една пета от сънародниците ни, или около 20%, са използвали интернет при организиране на екскурзии или настаняване в хотели. В Люксембург например този процент е 75.

Едва 7% от българите ни са използвали онлайн банкиране, а около 5% са записали час при лекар или медицинско заведение онлайн. За сравнение в Дания, Холандия, Финландия и Естония над 90 на сто от гражданите са извършвали банкови разплащания чрез интернет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във