Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българите са пътували най-много в съседните страни по служба и с друга цел

През март тази година е регистриран срив на пътуванията на българите в чужбина и посещенията на чужденци в България, съобщават от Националния статистически институт. А това е така заради преустановяването на международните полети и затварянето на сухопътните граници вследствие разпространението в световен мащаб на коронавируса COVID-19.

Пътуванията на български граждани в чужбина през март са 230 700, или с 51.8% под регистрираните през март миналата година. Числата от статистиката показват спад в пътуванията към всички наблюдавани страни, като най-значителен е той към: Италия - с 96.3%, Испания - със 79.9%, Сърбия - с 55.9%, Германия - с 55.4%, Обединеното кралство - с 53.1%, Гърция - с 53%, Република Северна Македония - с 52%, и други.

В сравнение с март миналата година намаляват посещенията по всички наблюдавани поводи за пътуване. С най-голям относителен дял от общия брой посещения на българи в чужбина през третия месец на 2020-а са пътуванията, свързани с гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия. Следват ги тези по служба и за почивка и за екскурзия и по служба.

И през март съседните балкански страни са били основна дестинация за българите, отбелязват от Националния статистически институт. По тази причина те са в челната петица през третия месец на годината. Като цяло много по-малко българи са пътували в чужбина, така че никоя от тези страни не успява да привлече повече от сто хиляди нашенци. Най-голям брой са били пътуванията към Турция и Гърция - съответно с по 71 100 (спад) и 34 000 посещения (понижение). През последните три години Турция без проблем привлича най-много пътувания на български граждани. Веднага след тези две страни се нареждат Сърбия (спад на посещенията), Република Северна Македония (намаление) и Румъния (понижение).  

Най-често е пътувано до страни от Европейския съюз.

Германия остава най-посещаваната западноевропейска страна, което се обяснява с факта, че там има много работещи и учащи българи. Челната десетка се допълва от още няколко страни от Западна Европа – Австрия, Франция, Обединеното кралство, Белгия.

Същата е картината и при посещенията на чужденци в България - те са 312 800, което е с 43.7% по-малко в сравнение с март 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във