Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българите са пътували най-много в съседните страни

Съседните балкански страни са били основна дестинация за българите през януари, съобщават от Националния статистически институт. По тази причина те попадат в челната петица през първия месец на годината. Като цяло по-малко българи са пътували в чужбина, но никоя от тези страни обаче не успява да привлече повече от сто хиляди нашенци. Най-голям брой са били пътуванията към Турция и Гърция - съответно с по 87 300 (спад) и 83 400 посещения (понижение). Те са предпочитани за почивка и екскурзия, но не са малко и пътувалите със служебна цел. Все пак януари не е месец с активни бизнес дейности. През последните три години Турция без проблем привлича най-много пътувания на български граждани. Веднага след тези две страни се нареждат Сърбия (ръст на посещенията), Република Северна Македония (ръст) и Румъния (повишение).  

Германия е била най-посещаваната западноевропейска страна, което се обяснява с факта, че там има много работещи и учащи българи. Челната десетка се допълва от още няколко страни от Западна Европа – Австрия, Испания, Италия и Обединеното кралство.

Числата от статистиката обаче показват намаление на пътуванията към Франция, Испания и Гърция. Явно студеното време и криминалните новини са повлияли върху устрема за опознаване на света.

Пътуванията на български граждани в чужбина през януари са 423 100, което е спад с около 21% спрямо регистрираните през декември миналата година. Числата изглеждат логични, предвид факта, че в този период няма много празници и почивни дни, които хората използват, за да пътуват, намалели са и спестяванията, а и зимните дни спират устрема на по-голяма част от българите да опознават света.

В сравнение с януари миналата година има по-голямо посещение по всички наблюдавани поводи за пътуване. Но все пак с най-голям относителен дял от общия брой посещения на български граждани в чужбина през първия месец на 2020-а са пътуванията, свързани с гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия. Следват ги тези за почивка и за екскурзия и по служба. Януари е известен с по-ниската си бизнес активност.

Другата добра новина за туристическия бизнес е, че през януари и повече чужденци са посетили България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във