Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българите преобладават, чужденците бавно се завръщат във Велико Търново

Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ остава най-интересен за гостите на Велико Търново.

Въпреки пандемията от COVID-19, интересът към историческите обекти във Велико Търново и околностите се запазва и музейните обекти привличат все повече посетители от страната и чужбина. Завръщането на туристите на Царевец и в останалите музеи става все по-трайно, сочат данните на Регионалния исторически музей в старопрестолния град.

Общо 18801 са посетителите на архитектурно-музейните резервати и експозициите на открито и на закрито само през юли. Влиянието на пандемията, обхванала целия свят и засегнала всички туристически градове и държави в глобален мащаб, се усеща естествено и във Велико Търново – през юли миналата година туристите са били близо четири пъти повече спрямо сега. Посещенията са основно индивидуални – липсват организираните и преминаващите чуждестранни групи, което е обяснимо предвид граничните ограничения в много държави и изискванията на здравните власти.

Налице е обаче и положителна тенденция – само през юли тази година посетителите на обектите в Старата столица са били, колкото през цялото второ тримесечие. За да удължи престоя на гостите на Велико Търново, от началото на юли до края на септември Общината и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ предлагат всяка събота вечер безплатно излъчване на аудио-визуалната програма „Царевград Търнов – звук и светлина“. Хотелите също рекламират тези излъчвания. Крепостите Царевец и Трапезица, както и римският град Никополис ад Иструм, работят с удължено работно време през целия активен сезон.

Общият брой на посетителите в експозициите и обектите на Регионалния исторически музей от началото на годината до края на юли е 66 274 българи и чужденци. Заради пандемията и наложените ограничения чуждестранните туристи от януари до края на юли са 10 713, което е 16.2%  от всичките музейни посетители за периода.

Музеите не приемаха посетители през втората половина на март, целия април и в началото на май. След отварянето им – до края на май, експозициите и обектите са били посетени от 6944 туристи. През юни туристите се увеличават почти двойно до 12443 души, като тенденцията за нарастване през летните месеци се запазва през юли.

Българските туристи преобладават, чужденците бавно се завръщат

От 18 801 туристи, посетили Царевец и музейните обекти през юли, 13 262 са българи, а 2546 – чужденци. Най-голям е интересът през почивните дни.

Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ остава най-интересен за гостите на Велико Търново. Интереспима и към Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“ и към църквата „Св.40 мъченици“.  Сред най-посещаваните обекти през юли са Археологическият резерват „Никополис ад Иструм“, Архитектурно-музеен резерват „Трапезица“, а най-посещавания обект в Арбанаси е църквата „Рождество Христово“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във