Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българите предпочитат самостоятелно да организират пътуванията си

Общо 447 200 българи са пътували през второто тримесечие на тази година, което съвпадна с най-строгите мерки по време на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка в страната. Преобладаващата част от тях - 92.7%, са извършили туристическо пътешествия само в страната, други 6.8% - са били само в чужбина, а 0.5% са пътували както в страната, така и в чужбина, показват числата от Националния статистически институт. В сравнение със същото тримесечие на миналата година общият брой на пътувалите на възраст 15 и повече навършени години обаче се свива с 63.3 процента. Тази тенденция се наблюдава както при пътуванията в страната (с 55.1%), така и при посещенията в чужбина (с 86.9%). При броя на пътувалите както в страната, така и чужбина спадът е с 96.3 на сто.

В сравнение с първото тримесечие на 2020-а общият брой на пътуванията, както и тези в чужбина, намаляват, но има лек ръст при обиколките из страната. 

През второто тримесечие най-много са пътували българите на възраст между 25 и 44 години - 202 500, т.е. това почти половината от всички пътешественици. Като цяло във всички възрастови групи преобладават пътуванията, които са направени в рамките на България. Малък е и броят на младите хора във възрастовите групи 15 - 24 години и 25 - 44 години, които са излизали в чужбина. При българите на възраст 65 и повече години няма регистрирани посещения извън страната.

Преобладаващата част от туристическите пътувания на лицата на възраст 15 и повече навършени години в чужбина са били с цел "почивка и екскурзия", докато тези в страната със същата цел са 44.5%, а същият брой хора са направили "посещение на близки".

Като част от личните мерки за безопасност и социална дистанция през второто тримесечие като самостоятелни са били регистрирани 544 700., или 95.7% от общия брой лични пътувания, като това е предпочитаният този начин за организиране на пътешествията и в страната, и в чужбина.

По отношение на разходите по видове с най-голям относителен дял са харчовете за храна както в страната, така и в чужбина. Следват тези за настаняване и транспорт. През второто тримесечие средният разход при пътуване с лична цел на едно лице на възраст 15 и повече навършени години е 176.46 лв. в страната (увеличава се спрямо първото тримесечие) и 497.95 лв. в чужбина (намалява).

Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 132.34 лв. в страната и 949.46 лв. в чужбина, като харчовете за командировки намаляват спрямо първото тримесечие на 2020-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във