Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българите предпочитат да пътуват в чужбина вместо у нас

Все повече българи предпочитат да пътуват в чужбина, отколкото в страната. Това показват данните на Националния статистически институт за периода от април до юни. В този период зад граница са пътували 34.7%, докато у нас те са били 13.6 на сто.

Общо за трите месеца 886.1 хил. български граждани са пътували с цел туризъм като преобладаващата част от тях - 74.7%, са пътували само в страната, 19.8% - само в чужбина, а 5.5% са пътували както в страната, така и в чужбина.

Най-голямо перо в разходите при пътуванията в страната остава това за храна — 36 на сто, а в чужбина — за транспорт, на който се пада дял от 41.8 процента. Средният разход на човек при пътуване у нас е малко над 216 лева, а в чужбина — близо 387 лева.

В същото време обаче статистиката отчита, че през този период българите са пътували по-малко отколкото през същия период на миналата година. Обичайно най-голям дял от пътуванията са направили хората на възраст 25 - 44 години - 45.4 процента. Българите над 65 годишна възраст са пътували предимно в страната - 83.6%, докато тези на възраст 45 - 64 години са пътували най-много в чужбина – 23 процента.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във