Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Българите искат строги регулации за новите техники за ГМО

Българите искат новите техники за производство на ГМО да бъдат регулирани строго. Това показват данните от национално представителното проучване на "Маркет Линкс" по поръчка на екологично сдружение "За Земята". Проучването е проведено през август т.г. сред 1055 респонденти, съобщава БТА.

Според резултатите, над 71% от запитаните българи смятат, че трябва да се запазят строгите регулации и да се прилагат правилата им и по отношение на новите геномни техники. Над 60 на сто от запитаните са категорични в това си желание, отбелязват от "За земята". Тези правила изискват извършването на оценка за безопасност, одобрение преди допускане на отглеждането на растения и животни, контрол при влагането им в храни и фуражи, обозначаването на съдържанието им върху етикетите на храните и проследяемост, поясняват от организацията.  16,5% от гражданите не могат да дадат отговор на въпроса, а едва около 12 на сто смятат, че не трябва да се прилагат тези правила. 

Новите геномни техники, известни още като новите ГМО, са инструменти на генното инженерство и се използват за промяна на генетичния материал на растения, животни и микроорганизми, включително и за генетична терапия на хора, отбелязват от организацията. В някои страни вече се отглеждат генетично редактирани растения. Учените и фирмите, произвеждащи семена и препарати за растителна защита твърдят, че растенията, генно изменени чрез тези техники, не са ГМО и са безопасни заради по-голямата прецизност и по-частичната промяна в гените. В същото време има редица изследвания, публикувани в научни списания, които показват, че те могат да доведат до специфични рискове за здравето на хората и околната среда, отбелязват от екологичното сдружение "За Земята". 

В следващите месеци Европейският съюз ще трябва да реши как да регулира тези продукти - като ГМО или по друг начин, като Европейската комисия предприе редица стъпки в посока дерегулация на новите ГМО, което не се приема добре от граждани, фермери, биологични производители, големи търговски вериги, редица учени и научни организации в ЕС, отбелязват природозащитниците. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във