Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България загуби битката: ЕС прие пакета "Мобилност"

Съветът на ЕС прие днес на писмена процедура спорните промени в пакета "Мобилност“. За да влезе в сила, остава единствено той да бъде одобрен от Европейския парламент на второ четене, след което текстовете да бъдат публикувани в Официалния вестник на общността.

С промените се предвижда камионите да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата-превозвач, на всеки 8 седмици, а самият шофьор - на 3 или 4 седмици, в зависимост от работния си график.

Друго изискване е нормалната седмична почивка на водачите да е поне 45 часа и да се прекарва извън кабината на камиона. Ако почивката се ползва извън дома, настаняването трябва да е за сметка на работодателя.

Общо 9 държави от ЕС, включително България, не приемат пакета "Мобилност" в настоящия му вид. Шестте държави, които се противопоставиха срещу пакета от самото начало, са България, Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния, а към тях се присъединиха Кипър, Малта и Естония.

"Девет министри показаха ясно и категорично, че не приемат това, което се случва към момента, най-вече по отношение на непропорционалните и дискриминационни правила, които ще бъдат наложени, за връщането на превозното средство на осем седмици, връщането на водача на четири седмици", заяви през февруари транспортният ни министър Росен Желязков.

Преди това премиерът Бойко Борисов обяви, че заедно с колегите си от тези страни обмисля да заведе колективен иск срещу пакета в Съда на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във