Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България внася Плана за възстановяване в Брюксел

Служебното правителство ще внесе на 15 октомври Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. 

Страната ни очаква да получи 12.9 млрд. лева. Ще бъде мобилизиран и допълнителен ресурс, така че като ефект върху икономиката ни се планират 21 млрд. лева в период от шест години.

Планът съдържа 59 инвестиционни проекта и 46 реформи. 

Паралелно започват и трудните преговори с представителите на европейските институции на тема "Енергетика", като са заложили две индикативни дати за затварянето на въглищните централи - 2038 г. и 2040 година.

България предпочита по-късната дата.

ЕК ще разгледа плана на България за въглищните централи - "но колкото повече време минава, ще ни струва по-скъпо", предупреди заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който е на посещение у нас.

Относно датите за затваряне на въглищните централи в Плана за възстановяване и развитие, той каза, че те ще бъдат проверени, но ЕК ще застане на страната на миньорите и техните семейства.

Брюксел няма нищо против използването на атомна енергия, всяка страна трябва да реши за себе си, коментира той по повод плановете за строеж на АЕЦ "Белене".

"В обществото ни има нужда от дебат и когато говорим за зелената сделка трябва да се фокусираме върху това, какво градим. За мен е привилегия да съм тук и да участвам в този форум, да участвам за дебата на зеления преход. Това е важна тема с оглед на пандемията от коронавирус и трудностите на нашите икономики. Надявам се с помощта на диалог да се справим с предизвикателствата, които седят пред нас. Приветствам зелената идея и да съхраним околната среда и нашата природа", коментира служебния премиер Стефан Янев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във