Банкеръ Daily

Ген. Съби Събев:

България вероятно ще плати малко над 2 млрд. лв. за изтребителите

Цената на новите изтребители F-16 Block 70 за България ще е малко над 2 млрд. лв., прогнозира съоснователят на Атлантическия съвет ген. Съби Събев. Според него САЩ са ни предложили много добра пакетна сделка. 

"Цената вероятно ще бъде намалена. Но не трябва да се прехвърля границата отвъд това, което искаме да изградим като способности. Около 2 милиарда можем да постигнем. Може би малко ще надвишим, но ще е "около". След 15-16 юни ще стане ясно", обясни Събев.

Преди дни Конгресът на САЩ одобри продажбата на 8 изтребителя F-16 на България. Максималната цена за самолетите и оборудването ще е около 1.6 млрд. долара, или приблизително 2.9 млрд. лева. Обявената сума надхвърля с около 1 млрд. лв. първоначално гласувания от българския парламент бюджет за нови многоцелеви бойни самолети, който беше 1.8 млрд. лева. Впоследствие обаче депутатите разрешиха на правителството да се отклони от заложената сума. 

"Всичко ще стане ясно след 15 юни, когато САЩ ще предложат цена и срокове. Колкото по-бързо подпишем договора, толкова по-бързо новите самолети ще бъдат доставени. Ако това се случи до началото на лятната ваканция на депутатите, ще можем да очакваме първите самолети най-късно през 2022 година. Преди нас поръчки са направили още три страни“, разясни още ген. Съби Събев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във