Банкеръ Daily

Бойко Борисов:

България става незаобиколим фактор на газовата карта в Европа

"България е вече 100% енергийно независима, никой не може да ни спира кранчето или да ни извива ръцете. Страната ни става незаобиколим фактор на газовата карта в Европа. С нашите газови магистрали даваме възможност на всички да получават газ, а транзитните такси остават за българите 70 години напред." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който огледа на място строително–монтажните работи на компресорната станция „Нова Провадия“ по трасето на Балкански поток.

"Имаме най-добрите компресори в света - на американската компания Solar Turbines, реверсивни във всички посоки – Север-Юг, Юг-Север, Изток-Запад, Запад-Изток. Това са т.нар. газови магистрали на газов хъб "Балкан", похвали се Борисов.

Той изтъкна, че заедно с другите енергийни проекти на територията на страната ни, България е на газовата карта на Европа и в света, и "всеки, който поиска, ще може да транспортира газ". "Интерконекторът с Гърция се строи на пълни обороти. И като прибавим приоритетното ни газохранилище „Чирен“, тази година ще е много добра за инфраструктурата в газовата сфера", отбеляза премиерът. "Десетилетия сме се наслушали на приказките им – сега само можем да покажем поредния грандиозен строеж, който върви в момента", заяви още министър-председателят, вероятно имайки предвид опозицията.

Компресорната станция "Нова Провадия" е разположена в землището на село Ветрино, област Варна и ще бъде оборудвана с 4 компресорни агрегата с инсталираната мощност 10 MW всеки от тип Mars 90. Новите компресорни агрегати на станция "Нова Провадия" са от най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, която е лидер в сектора. Агрегатите са снабдени с ниско емисионни горивни камери, съответстващи на изискванията на екологичното законодателство в частта за горивните инсталации, осигуряващи спазване на допустимите норми за изпускане на вредни замърсители в атмосферния въздух. На площадката на компресорната станция работят близо 250 души, поясняват от правителствената пресслужба.

В края на 2020 г. беше въведена в експлоатация първата от двете компресорни станции по трасето на Балкански поток – "Расово", която е оборудвана с 3 компресорни агрегата с инсталирана мощност 12 MW, всеки от тип Mars 100, производство на американската компания Solar Turbines.

Изграждането на компресорна станция "Нова Провадия" е последният етап от реализацията на проекта "Разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница". С неговата реализацията ще се повиши сигурността на доставки на природен газ от различни източници, ще се увеличи конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ. Като ключов проект за пазарната интеграция, "Балкански поток" ще допринесе за гарантиране на доставките на природен газ за страната и за региона, като същевременно ще създаде реални условия за диверсификация на източниците и маршрутите и възможност за пренос на допълнителни количества природен газ за и през България, изтъкват от ведомството.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във