Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България става един от лидерите в производството на електрически велосипеди

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер връчи сертификат за инвестиция клас "А" на "Пиерер & Макском Мобилити" ООД за инвестиционния им проект "Производствена и складова база за двуколесни превозни средства" в село Бенковски, община Марица.

Проектът на българо-австрийското дружество е за изграждане на завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства в "Тракия икономическа зона". Размерът на инвестицията възлиза на 85 млн. лв., а в периода на осъществяването й ще бъдат разкрити 1000 нови работни места.

Министър Лорер посочи, че с тази инвестиция България ще излезе на челните места в Европа по производство на електрически велосипеди. Той допълни, че държавата подкрепя експортно ориентирани производства, а велосипедната индустрия е сред най-силните износители от страната.

По думите му "Българският експорт достига месечен рекорд през март. Стойността на изнесените в чужбина български стоки превишава 8 млрд. лв. само за този месец, което означава че българските компании успяват да изнасят все повече и на по-високи цени към международните пазари".

За последните два месеца са издадени сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите на общо пет проекта (3 - клас  "А" и 2 проекта - клас "Б"). Общата стойност на планираните инвестиции по тях е 115,43 млн. лв., като се предвижда създаването на общо 1170 нови работни места. 

Лорер изтъкна още, че по предварителни данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции в страната за първите два месеца на тази година са в размер на 408,1 млн. евро, като се увеличават два пъти спрямо тези за същия период на 2021-а. 

Инвестиционният проект на Макском и PIERER E-Bikes Gmbh, Австрия предвижда създаване на ново предприятие, посредством закупуване на земя, строителство на производствени, складови и административни сгради на обща площ от около 131 000 кв.м. и закупуване на специализирано оборудване за производство на минимум 300 000 броя електрически велосипеди годишно. Предвидено е произведените велосипеди да се реализират 100% чрез износ за Германия, Австрия, Нидерландия, Люксембург, Швейцария, под търговските марки Raymond, GASGAS, Husqvarna.

Facebook logo
Бъдете с нас и във