Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България става член на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР

Правителството ще предложи на Народното събрание да ратифицира устава на Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщават от Министерски съвет.

Ратифицирането представлява задължително условие за членството на България в АЯЕ. В момента страната ни е започнала процедура по присъединяване към организацията, като се очаква процесът да приключи до края на тази година. Чрез ратификацията България изразява съгласие и обвързаност с условията на АЯЕ и може да стане неин член от 1 януари 2021 г.

През юни министърът на енергетиката Теменужка Петкова проведе телефонен разговор с генералния директор на Агенцията за ядрена енергия Уилям Магууд. Тогава те обсъдиха проекта за създаване на регионална инициатива за ядрен напредък в рамките на АЯЕ.

Проектът има за цел да обедини страните от региона на Централна и Източна Европа, заинтересовани от развитието на ядрената енергия за мирни цели.

Очертани са четири приоритетни области на бъдещо сътрудничество в рамките на инициативата - анализ и развитие на дългосрочната енергийна надеждност, управление на радиоактивни отпадъци, ефективна комуникация с обществеността и развитие на инфраструктурата и образованието за иновации. България проявява интерес за участие в последните три от тях.

Присъединяването към ОИСР е важен външнополитически приоритет на страната ни. АЯЕ е структура в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие със седалище в Париж. Тя има за цел да подпомага сътрудничеството между страните членки за високи постижения в областта на ядрената безопасност, технологиите, науката, околната среда и правото. В организацията членуват 33 страни, включително стратегически партньори (САЩ, Франция, Република Корея), които оперират почти 90% от инсталираните ядрени мощности в света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във