Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България стана 34-ят член на Агенцията за ядрена енергия на ОИСР

В началото на 2021 г. България стана 34-я член на Агенцията за ядрена енергия (NEA) на Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР) и на нейната Информационна Банка, съобщават от външното ни министерство.

Присъединяването към Агенцията подчертава развиващото се сътрудничество между България и Организацията за икономическо сътрудничество. Според генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия членството на България ще обогати работата на NEA в области като ядрена безопасност и регулиране, извеждане от експлоатация на ядрени мощности и управление на радиоактивни отпадъци“.

Генералният директор на NEA Уилям Д. Магууд приветства присъединяването на страната ни към Агенцията с думите: "Много се радваме, че поредна страна от този важен регион на света се присъедини към нас и се радваме на приноса, който нейните експерти ще донесат за работата на NEA“.

Използването на ядрена енергия в нашата страна е стратегически приоритет, който ще продължи да се развива и да допринася за подобряване на енергийната сигурност и намаляване емисиите на парникови газове. 

NEA ще подкрепя усилията на България в редица области като изграждането на експертен капацитет, разработването и прилагането на ядрени информационни данни и симулационни кодове, теми, свързани с управлението на радиоактивните отпадъци, извеждането от експлоатация на мощности и развитието на ядрената икономика.

Членството в NEA е част от националния План за действие на България за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, което е сред външнополитическите приоритети на страната ни. 

Активното участие на България в работни и специализирани органи, агенции и инициативи на ОИСР е от първостепенно значение за постигане на тази цел. През 2020 г. българските ведомства се присъединиха към редица правни инструменти и се включиха в работата на все по-голям брой работни органи (комитети и работни групи) на Организацията в различни области. Това е акцентът и в новата  тригодишна Пътна карта за действията на Р България в периода 2021-2023 година. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във