Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България спира износа на дърва за трети страни

"Има много проблеми в земеделието - сега имаме дефицит на дървен материал. Още днес ще разпоредя да бъде спрян износът на дърва за трети страни." Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той подчерта, че сега е краят на лятото и трябва да наваксаме за около месец, тъй като е пропуснат моментът да се отрази, че търсенето на дървен материал заради цените на горива е нараснало три пъти.  "Вчера се видях с двама от големите преработватели на дървен материал. Те казаха, че ще участват в плана, намалявайки количествата дърва, които ще изкупуват, за да може да задоволим нуждите на практика за населението. Започваме от крайно нуждаещите се по списъците с подпомогнати от социалното министерство", обясни Гечев пред bTV.

"В момента фитосанитарният контрол на "Капитан Андреев" се извършва само и единствено от Българската агенция за безопасност на храните - и това на разтоварителната, и това на лабораторната дейност", увери министърът. Преди време частна фирма, която дълги години е извършвала фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево", бе отстранена със заповед на редовния кабинет на Кирил Петков. Това предизвика хаос на границата и напрежение между фирмата и БАБХ. "Контролът винаги е бил на държавата. Това, което мога да кажа е, че работата трябва да има малко повече експертиза, а не само пиар. Ще видите в следващите дни какво ще се свърши, не ми се говори сега, за да не участвам в предизборната кампания", отбеляза земеделският министър. Случаят с "Капитан Андреево" ще бъде решен от служебния кабинет, увери той. 

"100-процентовата подкрепа на българската държава към Украйна е факт. Но европейските ни колеги трябва да знаят, че определени държави, особено такива, които са по-близо до границата, страдаме повече от солидарността си към Украйна. Това се отразява на българския пазар", смята Гечев. През последната година сме внесли слънчоглед шест пъти повече. Има пренасищане на пазара и цената започва да пада, поясни той.  

Явор Гечев е един от тримата министри от БСП в служебния кабинет. Те станаха причина за раздор в левицата. "Странни са ми всичките тези неща, които се случват. Аз все по-често говоря със социалисти, включително членове на Националния съвет и не намирам коренна разлика освен в политическото говорене, с което разбира се се прекалява. В Министерство на земеделието работят 15 000 души. Аз съм сменил само трима", каза той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във