Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България ще замести въглищата с биомаса и газ

България ще тръгне в посока заместване на въглищата с биомаса и с газ. Въпрос на време е кога ще бъдат конвертирани нашите централи, вероятно след 2035 г., коментира Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, по Bloomberg TV. 

"В таксономията има изискване, че за да е устойчив един бизнес, трябва да допринася за намаляване на въглеродните емисии, но да не нанася вреда на други цели. Газът е енергийният източник, който най-добре подкрепя навлизането на възобновяемите енергийни източници. Газовите централи имат бърза реакция", допълни той.

Рашев посочи, че в Източна Азия хората имат приоритети към по-високо качество на живот, докато Европейският съюз реши, че е станал богат, че да може да спасява света, а не себе си.

"Тук станаха приоритет странични дейности, а не напредъкът. В Китай потреблението на енергия се върна на нормалните нива, но в Европа това няма да се случи скоро. Старият континент гони всеки един голям енергоемък производител, тъй като енергията е много скъпа", поясни гостът.

В края на май Еврокомисията обяви, че България ще получи 2,693 милиарда евро от Фонда за справедлив преход. Целта е подпомагане на силно зависимите от въглеродно интензивни дейности региони, като България, както и на най-уязвимите спрямо прехода граждани, като им се предоставят достъп до програми за преквалификация и възможности за заетост в нови икономически сектори. 

Механизмът за справедлив преход е част от усилията на Европейския зелен пакт за постигане до 2050 г. на неутрална по отношение на климата икономика в Европа. Той ще се стреми да преодолее икономическата и социалната цена на прехода към климатична неутралност в най-уязвимите въгледобивни и въглеродно интензивни региони. Механизмът има три стълба на финансиране: Фонд за справедлив преход, предложен на 14 януари 2020 г., и подкрепен от Пакета за възстановяване от 27 май; Специална схема за справедлив преход в рамките на InvestEU; Механизъм за отпускане на заеми за публичния сектор. Очаква се трите стълба да мобилизират инвестиции в размер над 150 милиарда евро в регионите на ЕС, които са най-уязвими за прехода към климатична неутралност през периода 2021—2027 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във