Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България ще забрани вноса на отпадъци за депониране и горене

Страната ни  годишно генерира около 3 милиона тона битови отпадъци, като около 1 милион от тях са смесени отпадъци, които общините имат проблем къде да ги съхраняват.

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев обяви по време на изслушване в Народното събрание, че Министерският съвет ще приеме следващата седмица решение, с което се забранява вносът на отпадъци за депониране и горене. 

"Пародоксално е, че един директор, един заместник -министър и един чиновник разрешават вноса ,като дават нотификации, но от закона и от регламента, няма възможност министърът да забрани този внос", подчерта Личев и  допълни, че би издал заповед за спиране въобще на вноса на отпадъци в страната, но се оказало, че това е невъзможно заради европейското и националното законодателство. 

Към момента 43 общински депа не са закрити  и им предстои наказателна процедура. Страната ни  годишно генерира около 3 милиона тона битови отпадъци, като около 1 милион от тях са смесени отпадъци, а общините имат проблем къде да ги съхраняват.

"Наказателната процедура за горене на отпадъци ще е по-солена от тази за въздуха", каза служебният министър и припомни, че правителството прие Национален план за управление на отпадъците, който дава юридически основания да се предприемат мерки срещу вноса на "най-гадния отпадък - смесеният", защото той не става за горене, а само за депониране.

"Трябва да има стратегия, закон за кръгова и зелена икономика, ведомство също, за да се адаптираме и да не останем последни при пренастройката на икономиката", смята Личев.

Наредба за ограничаване на вноса на отпадъци се подготвя  още от май. В началото на месеца Личев обясни, че общините имат голяма наличност на отпадъци за горене с български произход, който бизнесът не иска да изгаря, а предпочита вносния отпадък. Причината  е, че бизнесът получава цена от 300 евро на тон за чуждия отпадък, а за българските – до 45 лева. Има и друга специфична разлика - българските отпадъци са с по-ниска калоричност. 

С решението на Министерския съвет ще се изпълни и целта максимално да се ограничат депонираните отпадъци. В момента техният дял е 65%, а заложеният в Националния план за управление на отпадъците процент през 2035 г. е 10 на сто. В същото време боклукът, който се оползотворява чрез изгаряне, сега е около 7-8%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във