Банкеръ Daily

Пеканов:

България ще успее да изпълни изискванията за въглищните райони

Снимка: Столична община

България ще успее както да изпълни изискванията за декарбонизация на въглищните райони, така и да осигури на хората там работа, достойни доходи, по-добро и по-зелено бъдеще. Това стана ясно от думите на вицепремиер, отговарящ за европейските средства, Атанас Пеканов по време на откриването на международния форум "Зеленият преход – предизвикателства и решения за България".

 

Това ще се случи благодарение на комбинацията между проектите и реформите, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост и възможностите, които ни се предлагат по Фонда за справедлив преход. Пеканов отбеляза, че това от своя страна ще осигури 2.4 млрд. лв. за тези региони у нас, чрез които държавата ще успее да се помогне на хората там и да отговори на страховете им – нещо, което досега не е правено. 

Вицепремиерът смята, че България твърде дълго е избягвала трудните теми, докато климатичната криза е именно такава, от която също дълго сме странили.

"Не можем да оставим тези въпроси за бъдещето, трябва да ги решаваме сега", категоричен е той.

Пеканов посочи също и че климатичната криза е типичните пример за пазарен провал, в който без сериозни интервенции, нещата няма да се случат. Но за целта има нужда от инструменти, които да помогнат, за да се стигне до правилното решение. В този смисъл вицепремиерът отбеляза, че днешната дискусия на форума „Зеленият преход – предизвикателства и възможности за България“ е много важна, точно колкото и Планът за възстановяване и устойчивост.

"Трябва да разберем и предизвикателствата. Притесненията на гражданите, на хората във въглищните региони, за тяхното препитание, за тяхното бъдеще. Само с ясното осъзнаване, че много пъти през последното десетилетие сме правили грешката да нямаме компенсиращи механизми, да нямаме инструменти, с които институциите и държавите да адресират притесненията на гражданите, че понякога сме ги оставяли без подкрепа. Само тогава, когато осъзнаем това, можем да намерим правилния консенсус какви да бъдат решенията. Само тогава можем да се движим напред", отбеляза Пеканов.

Вицепремиерът припомни, че днес България внася значително подобрен План за възстановяване. Благодарение на свършената работа, съществуващите в него мерки са били сериозно надградени, особено по отношение на декарбонизацията чрез нови проекти и инвестиции, които ще бъдат реализирани в енергийната сфера. Но заедно с това чрез тях ще се създаде и сигурност за хората във въглищните региони.

"По Фонда за справедлив преход ще активираме средства, които да служат за социално-икономически мерки. В това отношение започнахме и разговор за индикативна дата за затваряне на въглищните централи. Той е много важен, за да можем да направим планирането по Фонда за справедлив преход и как тези средства ще отидат във въглищните региони, именно за да бъдат изградени там нови производства, нови заводи, нови и устойчиви работни места с достойни доходи – нещо, което не сме правили в годините досега", подчерта Пеканов.

В тази връзка той изрази съжаление, че България продължава да е далеч от средноевропейските доходи. И за да преодолеем този проблем, според него, трябва да се правят по-смели стъпки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във