Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България ще участва в разработването на европейски суперкомпютри

Правителството одобри участието на България към Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии.  Европейското съвместно предприятие ще обедини ресурсите в Европейския съюз, за да разработи суперкомпютри от най-висок клас за обработка на големи данни. По този начин Европа ще придобие технологична независимост в тази област.

Предприятието ще даде възможност на академичните среди и европейската промишленост да проектират, разработват и използват най-иновативните високопроизводителни изчислителни технологии и да изградят интегрирана инфраструктура в целия ЕС с капацитет на световно ниво, високоскоростна свързаност и водещи приложения и услуги за данни и специализиран софтуер. От това ще могат да се възползват и малките и средни предприятия, и публичният сектор.

Българските учени ще могат да участват в проекти, инициирани от съвместното предприятие, а българските суперкомпютри ще бъдат достъпни за академичния сектор на другите държави в инициативата. По този начин България има реалния шанс да се превърне в хъб за високопроизводителни изчислителни технологии на Балканите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във