Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

България ще става дигитален хъб на Балканите

Теодор Седларски

Опитвайки се да се харесат на хората, нашите управници често излизат с впечатляващи визии за страната.  През годините България беше анонсирана като врата за азиатските стоки към Европа, като остров на стабилността, като Люксембург на Балканите и като газоразпределителен център... Но нещата все не се получават. Поредните инициативи - също!

Тази седмица служебният министър на икономиката Теодор Седларски обяви, че България е с потенциал да стане дигитален хъб. Това се случи по време на представянето на доклада "Добри практики, мерки и препоръки за стимулиране на развитието на дигитални и дигитално задвижвани микро, малки и средни предприятия". Нещо повече, Министерството на икономиката вече е направило заявка за превръщането на страната в дигитален хъб на Балканите по време на конференцията "Цифров ден на Европа" в Рим, която бе част от инициативите за отбелязване на 60-годишнината от Римските договори.

"България е изключително разпознаваема IT дестинация в чужбина, която със своите традиции и успехи в сектора се е наложила като предпочитано място за стартъп общността и глобалната екосистема", подчерта Седларски. По думите му приоритет в работата на икономическото ведомство е да насърчи развитието на цифровата икономика, като за целта са предприети редица инициативи. Сформирана е например работна група за написването на "Концепция за цифрова трансформация на българската индустрия (Индустрия 4.0)". Намеренията са да се създаде рамка, в която ще се съсредоточат усилията за подпомагане на българската икономика в новите глобални технологични и социално-икономически процеси, предизвикани от технологичните нововъведения. Предстои провеждането и на международна конференция на тема "Индустрия 4.0: Дигитализацията като перспектива за растеж на българската икономика". Освен това България ще се представи като иновационен хъб в Германия по време на най-голямата конференция "Стартъп Кемп Берлин 2017".

Министър Седларски каза още, че данните за развитието на българската икономика през последното десетилетие показват ясно, че тя следва световната тенденция на дигитализация на бизнес отношенията и дори изпреварва част от останалите държави членки на ЕС. Предприятията, занимаващи се с информационните и комуникационните технологии, генерират 4.5% от общата брутна добавена стойност, а 73.3% от наетите в сектора са на възраст под 40 години, като възнагражденията им са два пъти по-високи от средните за страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във