Банкеръ Daily

Въпреки "зелените" виждания на Европа,

България ще си строи газова централа за 1.6 млрд. лева

ТЕЦ "Марица- изток 2"
S 250 72a45e58 0a0f 4cfb 9ee1 c8bf8d5de7d5
S 250 b48e0f9f 432d 47af ba94 18b965937b52

В ревизирания План за възстановяване и устойчивост на страната липсват всякакви идеи за подкрепа на водната и атомната енергетика. Предвижда се най-вече производството на зелена енергия и санирането на сгради.

Въпреки неяснотите при употребата на природен газ в Европа, страната ни твърдо е решила да спасява енергийния комплекс „Марица Изток“ чрез изграждането на нова газова централа. Тя ще бъде създадена на площадката на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и се очаква да замести част от нейните въглищни производства.

Намеренията са тази газова централа да бъде с внушителната мощност от 1000 мвт. и инвестицията в нея засега се оценява на 1.6 млрд. лева. Това е и най-големия единичен енергиен обект, който държавата възнамерява да подкрепи чрез Плана за възстановяване, чиято поредна ревизирана версия бе представена през седмицата. Въпросителните са много, но посоката е ясна – търси се

газово спасение за държавната ТЕЦ.

Тепърва ще се уточнява откъде ще бъдат взети над 1 млрд. лева за строителството, след като се чака Европа да отпусне малко под 500 млн. лева. Важен момент за тази инвестиция е, че тя няма да бъде с особено дълъг живот. Причината е, че на Стария континент и сега се надигат гласове срещу употребата на природен газ, защото и при неговото горене се отделят немалки количества въглероден диоксид.

Годишната консумация на синьо гориво у нас е малко под 3 млрд. кубични метра. При изгарянето на подобни количества в газова ТЕЦ в атмосферата ще се отделят между 6 и 7 млн. тона въглероден диоксид. Това трябва да се сметне добре в цената на произведената електроенергия, тъй като само за половин година вредните емисии поскъпнаха от 25 евро до над 50 евро на тон в последните дни. Така само на година разходите за мръсен въздух на газова централа от такъв мащаб може да надхвърлят 400 млн. евро.

Необходимо е да се вземе предвид, че и природният газ рязко поскъпна в последните месеци, така че наслагването на всички тези фактори подлага на силно съмнение ефективността на подобна газова мощност в „Марица Изток“. За капак, на нея няма да се гледа с добро око в Европа след 2030 година. И тогава тя ще трябва да се превърне във водородна. Което са нови инвестиции за милиарди, но никой днес дори не ги и споменава.

Планове за изграждане на такива мощности е възможно в скоро време да обявят и двете американски централи в „Марица Изток“, но условието е за тези инвестиции държавата да осигури благоприятна бизнес среда.

Освен газова централа, в плана на екипа на Атанас Пеканов е залегнало и

масираното въвеждане на нови ВЕИ.

Изглежда обаче пари ще се влагат само в малки соларни и вятърни проекти, които трябва да достигнат обща мощност от 1,7 гигавата. Целият планиран ресурс в това направление е 2,6 млрд. лева, като средствата от ЕС са 877,8 млн. лева. Предвижданията са останалата час от сумата да бъде осигурена от частно финансиране.

Колкото и да е странно, в плана няма и дума за модернизация или изграждане на нови водноелектрически централи. Липсва информация за ПАВЕЦ "Чаира", чийто капацитет може сравнително бързо да бъде увеличен, но с немалко инвестиции. Изцяло е пренебрегната и атомната енергетика.

Но

за санирането на сгради са предвидени над 1,844 млрд. лв.,

или 14,6 на сто от парите. Националното съфинансиране по това перо ще е за 621,7 млн. лева. Посочени са два варианта - най-старите блокове ще получат безвъзмездно 100% от необходимите им средства. А тези, които имат енергиен клас D (това са основно построените между 1991-а и 2001 г.), ще могат да разчитат на 85% от парите, като за останалата част ще се наложи да се бръкнат собствениците на жилища.

Отделно 140 млн. лв. са отделени за фотоволтаици на покривите на еднофамилни къщи, които не са свързани към топлофикация или газоразпределителна компания. При тях националното финансиране ще е за 100 млн. лева.

Навлизането на зеления водород в енергетиката

ще се подпомогне с 330 млн. лева. Те ще отидат за изграждане на инфраструктура за преноса му, както и на други нисковъглеродни горива за захранване на електроцентрали във въглищни региони. Освен това със 68,4 млн. лева ще се подпомогнат пилотни проекти за производство на зелен водород и биогаз.

За пилотен проект за производство на енергия от геотермални източници пък са предвидени 92,5 млн. лева.

Над 32,6 млн. лв. в плана са заделени за изграждането на газопровод до централите в комплекса „Марица Изток“. Идеята е от този газопровод да се възползва и химическата индустрия в района на Димитровград.

Заложените за постигане цели са делът на енергията от възобновяеми източници в крайното потребление през 2024 г. да е 25% и намаляване на енергийната интензивност в икономиката с 10 на сто. Очаква се с толкова да бъде намалено и изпускането на вредни CO2 емисии в атмосферата.

 

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във