Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България ще се опита да си произвежда сама бронирани бойни машини

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Министерството на отбраната е изпратило писма до фирмите „Патриа“ и „Дженерал дайнамикс“, че прекратява процедурата за придобиване на бойни бронирани машини за Сухопътните войски. Ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория й етап, значително превишават рамката, утвърдена от Народното събрание.

До прекратяване на процедурата се стигна след като министърът на отбраната Красимир Каракачанов възложи на специална политико-военна работна група да проведе информативни срещи с представители на фирмите за възможностите за намаляване на цените. От разговорите стана ясно, че това е невъзможно без съществена промяна на изискванията на тактико-техническите задания по проекта, които биха позволили на фирмите да предложат алтернативни технически решения при запазване на изискваните бойни способности на машините. В същото време евентуална промяна в изискванията пък би довела до дискриминиране на отстранените вече участници в процедурата.

Междувременно министърът на отбраната е възложил на ръководството на държавното дружество „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ“ ЕАД да проучи възможностите за организиране на съвместно производство на бойни машини на територията на България с максимално участие на българската отбранителна индустрия.

Близо 1,5 млрд. лв. бе стойността на проекта, който се придвижваше с изключително забавяне. Според предварителните планове страната ни трябваше да закупи 150 машини за три батальонни бойни групи, доставка на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Но през октомври 2020 г. стана ясно, че достигналите до финала на конкурса "Дженерал Дайнамикс" и "Патрия", са заложили цени над пределния таван от 1,5 млрд. лева, гласуван от парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във