Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България ще ремонтира руски хеликоптери в "Авионамс"

Русия има сключено споразумение с България за ремонт на хеликоптери, използвани в Афганистан. Това е заявил Владимир Кожин, помощник на руския президент Владимир Путин по въпросите на военнотехническото сътрудничество, съобщи ТАСС.

"На изложения у нас присъстваха и страни, които с оглед политическата обстановка по идея би трябвало да отсъстват, тъй като са членки на НАТО. С делегация от България например бе подписано споразумение за ремонт на хеликоптерна техника, използвана в Афганистан", заяви Кожин.  

На 19 юни директорът на Федералната служба по военнотехническо сътрудничество (ФСВТС) Дмитрий Шугаев съобщи, че българско предприятие ще получи сертификат от Русия за ремонт на вертолети от "Ми". "Ние ще сертифицираме завод в Европа за поддържане на машини от семейството "Ми", за целта сертифицираме завод в България", каза Шугаев по време на международното авиационно изложение в Бурже край Париж. Той уточни, че това европейско предприятие ще се занимава с ремонт на вертолети "Ми-17", които по-рано са били доставяни на армията на Афганистан.

Очаква се ремонтът да се извършва в одържавения наскоро пловдивски военен завод "Авионамс", който е получил лиценз от Русия за ремонт на хеликоптери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във